Tribina SDP-a: "Alarmantni porast broja hospitalizirane djece zbog mentalnog zdravlja" Foto: SDP

Tribina SDP-a: "Alarmantni porast broja hospitalizirane djece zbog mentalnog zdravlja"

Varaždinske vijesti | 25.5.2023. u 09:37h | Objavljeno u Društvo

U srijedu, 24. svibnja u varaždinskoj Gradskoj knjižnici održana je tribina pod nazivom "Mentalno zdravlje djece i mladih u modernom društvu". Organizator događaja bila je Gradska organizacija SDP Varaždin, a tribinu su pratili brojni zainteresirani građani i stručnjaci s područja mentalnog zdravlja.

sdp_tribina_mentalno_zdravlje_varazdin_24052023_1.jpg

- Na tribini su sudjelovali panelisti koji su svojim znanjem i iskustvom obogatili raspravu o važnosti mentalnog zdravlja djece i mladih. Među panelistima su bili Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina; Danka Marić Paravinja, SDP-ova gradska vijećnica i diplomirana psihologinja zaposlena u Hrvatskom zavodu za socijalni rad; Marijana Rodin, socijalna pedagoginja također zaposlena u Hrvatskom zavodu za socijalni rad; Jurica Hunjadi, ravnatelj VII Osnovne škole Varaždin; te Marija Pucak, psihologinja VII Osnovne škole Varaždin. Moderirao je Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina na čiju inicijativu je Grad Varaždin iz gradskog proračuna financirao zapošljavanje dodatnih psihologa u varaždinskim osnovnim školama - priopćili su iz SDP-a.

sdp_tribina_mentalno_zdravlje_varazdin_24052023_2.jpg

Barbara Antolić Vupora, predsjednica SDP-a Varaždinske županije i saborska zastupnica, i Blaženka Beli, gradska vijećnica i predsjednica Foruma žena SDP Varaždin, pozdravile su na otvorenju tribine sve prisutne te istaknule važnost suočavanja sa sve većim problemom mentalnog zdravlja.

- Podaci govore o alarmantnom porastu broja hospitalizirane djece zbog mentalnog zdravlja u protekle tri godine te nedostatak dječjih psihijatara u Hrvatskoj, osim jedne bolnice u Zagrebu. Prošle godine imala sam inicijativu da se formiraju mobilni timovi za pomoć djeci s mentalnim zdravljem diljem Hrvatske te sam predložila amandman na državni proračun u Hrvatskom saboru kako bi se osigurala sredstva, no nažalost vladajući nisu prihvatili taj prijedlog. – rekla je Vupora.

sdp_tribina_mentalno_zdravlje_varazdin_24052023_3.jpg

Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika, istaknuo je da je "Grad Varaždin predvodnik trendova te da su prvi u Hrvatskoj uveli besplatne higijenske uloške i besplatan topli obrok, što je kasnije prepoznala i država na nacionalnoj razini".

- Grad Varaždin je ozbiljno pristupio problemu mentalnog zdravlja te je izdvojio 40.000 eura u proračunu za zapošljavanje dodatnih psihologa u našim osnovnim školama. Grad je također formirao koordinaciju osnovnoškolskih psihologa. Uistinu se nadam da će naš model biti prepoznat i prihvaćen na nacionalnoj razini kako bi se riješio sve veći problem mentalnog zdravlja među mladima i djecom - rekao je Marković.

sdp_tribina_mentalno_zdravlje_varazdin_24052023_4.jpg

Sudionici tribine složili su se da je izdvajanje sredstava za zapošljavanje školskih psihologa u Gradu Varaždinu značajan korak, ali da je potrebno da se država ozbiljnije uključi u rješavanje ovog problema. Naglašena je potreba za interdisciplinarnim pristupom koji bi uključivao stručnjake iz različitih područja kako bi se pružila adekvatna podrška djeci i mladima.

- Tribina "Mentalno zdravlje djece i mladih u modernom društvu" privukla je pažnju građana i stručnjaka te je otvorila važnu raspravu o ovom sve većem izazovu s kojim se suočavaju djeca i mladi. Organizatori i sudionici tribine pozivaju vlasti da prepoznaju hitnost problema mentalnog zdravlja te da poduzmu konkretne korake kako bi se osigurala adekvatna podrška i resursi za djecu i mlade diljem Hrvatske - poručili su iz SDP-a.