Tradicionalna proslava Martinja u Svetom Martinu na Muri Foto: Sveti Martin na Muri

Tradicionalna proslava Martinja u Svetom Martinu na Muri

Varaždinske vijesti | 29.10.2019. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

Već tradicionalno, Sveti Martin na Muri u studenom postaje mjesto okupljanja brojnih ljubitelja vina, jer ipak, ovo je mjesec u kojem slavimo Martinje. Martinje simbolizira krštenje vina, tj. to je dan kada se mošt pretvara u mlado vino. Općina Sveti Martin na Muri se u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Sveti Martin na Muri pobrinula da program Martinja i ove godine bude bogat i raznovrstan, a počinje već prvog vikenda u studenom te svoj vrhunac dostiže u vikendu kad je Martinje. 

Umjetnost i mise kao uvertira vinskom blagdanu 

Od petka, 8.11. u Galeriji iznad ureda Općine od 20 sati možete pogledati Izložbu «Povratak u Sveti Martin na Muri». Izložba će biti otvorena sve do 12.11., a za dobru atmosferu na otvorenju pobrinuti će se Josip Brdar koji će zasvirati na cimbulama. Prva misa zahvalnica održati će se u nedjelju 3.11. u crkvi svete Margarete u Kapelščaku, dok će se Sveta misa: Klanjanje održati u četvrtak 7.11 s početkom u 17 sati.

Vinski tjedan nastavlja se u kulturnom tonu, pa dođite u nedjelju 10.11. u Župnu crkvu svetog Martina biskupa na promociju filma o Župi «Župa Sveti Martin na Muri – danas u 17 sati». Nakon promocije filma biti će održana degustacija mladog vina iz župnog dvora. Tjedan prije Martinja završava u misnom tonu i to s tri svete mise u nedjelju. Jutarnja sveta misa održati će se u Župnoj crkvi svetog Martina biskupa s početkom u 7:30, dok će druga mira biti u 10:30. U 9 sati možete sudjelovati na misi u Crkvi svete Ane u Hlapičini.

Natjecanje u kuhanju Martinskog vinskog gulaša  

Subota započinje jutarnjom svetom misom u 7:30 kao dobar uvod u ono što slijedi: vikend posvećen sv. Martinu. Za zagrijavanje prije glavnog događanja u subotu 9. 11. već od 11 sati kreće natjecanje u kuhanju Martinskog vinskog gulaša. Sve prisutne zabavljat će TS Kumovi. Od 15 sati dođite na degustaciju gulaša, a u 16 sati saznajte tko je skuhao najbolji gulaš. Cijelo to vrijeme svetomartinski OPG-ovi, ali i oni iz drugih općina, izlagat će svoje proizvode. Voditelj programa bit će Svetomartinski Vanjček. 

Blagoslov vina, besplatna guska, kesteni uz koncert Gordana Lacha i Željka Grahovca

Na samo Martinje, 11. 11. nakon jutarnje mise u 7,30 sati održat će se blagoslov vina u centru Svetog Martina uz podjelu besplatne guske i kestena. U 10:30 sati održat će se svečana koncelebrirana Sveta Misa. Nakon mise, svakako dođite okusiti tipičnu martinjsku gusku koja će se dijeliti besplatno, isto kao i kesteni. S početkom u 17 sati u Kongresnoj dvorani iznad ureda Općine održat će se svečana sjednica Općinskog vijeća uz prigodni program. U 18:30 sati pridružite nam se na koncertu Etno dua Gordana Lacha i Željka Grahovca u centru Svetog Martina na Muri.

Martinje se u Svetom Martinu slavi njegovanjem raznih običaja kojima je kruna krštenje vinskog mošta te se tako nastavlja prava martinjska tradicija, a svi željni dobre atmosfere su dobrodošli!

Martinje3.jpg

Martinje5.jpg

Martinje4.jpg

Martinje2.jpg

Martinje1.jpg