Tomislav Paljak Foto: Varaždinska županija

Tomislav Paljak u Novome Sadu panelist na međunarodnoj konferenciji Instituta europskih regija

M.N./Varaždinske vijesti | 9.5.2018. u 08:30h | Objavljeno u Društvo

Kulturno naslijeđe – dodana vrijednost za regije“ naziv je Druge međunarodne stručne konferencije Instituta europskih regija (IRE) koja je u Novom Sadu održana prošli tjedan, a na kojoj je kao panelist sudjelovao zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak.

Institut europskih regija osnovan je 2004. godine, a trenutno ovu mrežu čini 130 regija, općina, gradova i poduzeća iz 23 europske države, među kojima je i Varaždinska županija koja je članica još od 2006.

S obzirom da se tijekom 2018. godine u cijeloj Europi slavi raznoliko kulturno nasljeđe, na međunarodnoj konferenciji u Novome Sadu predstavljeni su primjeri najbolje prakse očuvanja kulturnoga naslijeđa u različitim europskim regijama.

Na poziv predsjednika i osnivača IRE Franza Schausbergera, bivšeg predsjednika austrijske pokrajine Salzburg, zamjenik Paljak je u Novome Sadu bio panelist na temu „Regionalno kulturno naslijeđe – europska vizija za napredak“.

Govoreći o kulturnom nasljeđu u Varaždinskoj županiji, Paljak je uvodno istaknuo historijsku poveznicu civilizacijskog i kulturnog kruga Novoga Sada i Varaždina. U svojem predavanju je naglasio vrijednosti najvažnijih kulturnih simbola Varaždina i Varaždinske županije koji su u javnoj funkciji – varaždinskog Staroga grada i dvorca Trakošćan, a govorio je i o perspektivama u obnovi dvoraca Bombelles u Vinici i Šaulovca u Črešnjevu.

Kao primjer dobre prakse iznio je obnovu Županijske palače u Varaždinu po modelu javno-privatnog partnerstva. – Županijska palača ima veliki kulturno-povijesni značaj, a zahvaljujući temeljitoj obnovi dobila je i administrativnu te turističku važnost budući da smo je otvorili građanima - rekao je Paljak, koji je govorio i o učinkovitoj obrazovnoj politici u Županiji koja se pozitivno odražava i na kulturno-društvena događanja.