Tko su osnovnoškolci i srednjoškolci čiji su radovi i nastupi predloženi za državni LiDraNo? Foto: Ilustracija/Elektrostrojarska škola Varaždin/Varaždinska županija

Tko su osnovnoškolci i srednjoškolci čiji su radovi i nastupi predloženi za državni LiDraNo?

VV | 2.3.2023. u 20:16h | Objavljeno u Društvo

U prostorima Kulturnog centra "Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu održana je Županijska smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDRaNo kojoj je ove godine domaćin za osnovne škole OŠ Vidovec, a za srednje škole Elektrostrojarska škola Varaždin.

Najbolji osnovnoškolci

Što se tiče osnovnih škola, za Državnu smotru LiDraNo predloženo je sedam literarnih radova i to: "Moja mama ima dečka" Barbare Magić iz OŠ Petar Zrinski Jalžabet (mentorica Dijana Kuček), "Slomljena krila" Anamarije Dijanošić iz OŠ Ludbreg (mentorica Ljudmila Kladić), "Bol" Lucie Oreški iz OŠ grofa Janka Draškovića Klenovnik (mentorica Marija Konjević), "Neoglagoljena" Lane Bogati iz OŠ Šemovec (menotrica Maja Vitković), "Na Drovi" Sare Vađon iz OŠ Sveti Đurđ (mentorica Elena Kovačić), "Bauro i Jouna" Marina Smrečkog iz OŠ Franjo Serta Bednja (mentorica Vesna Funda Štefanek) i "Drugačija obitelj" Leona Čorka iz OŠ grofa Janka Draškovića Klenovnik (mentorica Marija Konjević). Za županovu nagradu predložen je rad "Šareni polukrug sreće" Dine Cilar iz OŠ Vladimir Nazor Sveti Ilija (mentorica Maja Priher).

280223_lidrano_9.jpg

Od novinarskih radova za državni LiDraNo predloženo je pet radova: "Ukrajinskim učenicima najvažnija je ljudska podrška" Magdalene Gotić iz OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice (mentorica Sanja Habek), "U potrazi za vugleničarima" Ivane Baričević iz OŠ Ljubeščica (mentorica Ivana Nogić), "Čudesna sedmobojka Jana" Nere Krečak iz VI. OŠ Varaždin (mentorica Nataša Narančić), "Mjuzikl koji sve osvaja" Nine Zebec iz I. OŠ Varaždin (mentorica Marija Hublin) i "Najviše mi se sviđa sloboda" Katje Skupnjak iz OŠ Trnovec (mentorica Maja Mlakar). Za županovu nagradu predložen je rad "Terenska nastava za pamćenje" Hane Katalenić iz OŠ Sveti Đurđ (mentorica Elena Kovačić).

Od devet radijskih emisija, za državni LiDraNo predložene su tri: "Bingo" I. OŠ Varaždin (Vita Bajsić, Mila Aralica i Iva Farkaš, mentorica Marija Hublin), koja je predložena i za županovu nagradu, "Sačuvajmo ljubeški kaj" OŠ Ljubešćica (Marija Kranjec i Marija Trakoštanec, mentorica Sanja Horžić) i "Postolar i vrag" OŠ Novi Marof (Tin Šavor i Marija Gazdek, mentorica Sunčica Križan-Kadi ).

U kategoriji školskih listova na županijski LiDraNo pristigla su tri tiskana i jedan digitalni, a za državni LiDraNo predloženi su "Ilek" OŠ Vladimir Nazor Sveti Ilija (urednica Iva Detić, mentorica Sunčana Lelkić), "Shemica" OŠ Šemovec (urednica Nina Ajhler, mentorica Marta Vrban), "Koraci" OŠ Lepoglava (urednica Iskra Županić, mentorica Mirjana Vusić) i "Srećko" (digitalni list) OŠ Petrijanec (urednik Filip Križmarić, mentorica Aleksandra Damjanić).

U kategoriji dramskog izraza predstavilo se 17 skupina, a bilo je i 17 pojedinačnih nastupa, a za državnu smotru, od skupnih nastupa predložena je scenska igra "Na početku kraj" iz OŠ Petrijanec (Gabriela Bogdan, Ema Cupar, Filip Križmarić, Renato Adamić, Melani Martinčević, Tena Koprek, Julija Vinceković, Marija Kišić, Dominik Bogdan, Lea Kranjčić; mentorica Željka Rabuzin) te recital "Ona i on" iz Katoličke osnovne škole sv. Uršula (Marija Batinić, Ines Bučanac, Eva Posavec, Aurora Žabčić, Paula Štimec Protrka, Mila Jertec, Filip Jaklin, Marko Hranj: mentorica Martina Lakuš). Za županovu nagradu predložena je scenska igra "Utišaj tišinu" OŠ Izidora Poljaka Višnjica/PŠ Julijane Erdody Drašković Cvetlin (Marko Maltarić, Karlo Čižić, Nikolina Jakopiček Car, Helena Mihalina, Alen Pavlinić, Krešimir Šmintić, Ivano Hrenić; mentorica Sanja Latin). Za državni LiDraNo predložena je i Vanesa Kolarek s "Paškuadni mujcekom" iz OŠ I. K. Sakcinskog Ivanec (mentorica Mirjana Putar) i Marko Maltarić s "Lađom od vode" iz OŠ Isidora Poljaka Višnjica/PŠ Cvetlin (mentorica Sanja Latin). Za županovu nagradu predložena je Stela Lončarić iz OŠ Šemovec (mentorica Maja Vitković) s kazivanjem poezije iz zbrike pjesama "Volim te". 

Najbolji srednjoškolci

Što se tiče srednjih škola, u kategoriji literarnih radova za državni LiDraNo predloženi su "Veliki vrtuljak" Laure Kovačević (mentorica Valentina Habunek) i "Mladić u noći" Karla Cecelje iz Elektrostrojarske škole Varaždin (mentorica Valentina Šinjori) te "Neznanac" Jakova Grabara iz Prve gimnazije Varaždin (mentorica Bojana Barlek). Za županovu nagradu predložena je Laura Kovačević iz Elektrostrojarske škole Varaždin. Od novinarskih radova za državni LiDraNo predloženi su "Poštovani kukci, dobro došli u moderno hrvatsko društvo" Lane Maček i "Neznanje je opasna bolest" Laure Posavec-Lončarić iz Prve gimnazije Varaždin (mentorica Ivana Vitez). Za državnu smotru predlaže se radijska emisija radijske družine CIH Elektrostrojarske škole Varaždin "Generacija Z." (učenici Lucija Medved i Jakov Bastalec), koja je predložena i za županovu nagradu, kao i učenica Laura Posavec-Lončarić iz Prve gimnazije Varaždin u kategoriji samostalnih novinarskih radova.

fotgorafije_lidrano_novo_05.jpg

U kategoriji dramskih nastupa za državni LiDraNo u kategoriji pojedinačnih scenskih nastupa predlaže se monolog "U agoniji" kojeg je izvela Greta Rukelj iz Prve gimnazije Varaždin (mentorica Miljenka Štimec), a u kategoriji skupnih scenskih nastupa skupni nastup dramske družine # treći Ce Medicinske škole Varaždin koji su izveli "Novela od starca" (mentorica Valentina Habunek). Za županovu u kategoriji samostalnih nastupa predlaže se Tvrtko Kolar iz Prve gimnazije Varaždin, a u kategoriji skupnih nastupa dramsku družinu # treći Ce Medicinske škole Varaždin.

Označeno u