Na varaždinskom placu tikve, črno ulje, gibanica... iduće subote - jaja s vrganjima

vv | 27.10.2018. u 11:43h | Objavljeno u Društvo

Na varaždinskome placu održan je Festival tikvi uz do sada, kako navode organizatori, najbolju atmosferu, bogatu ponudu i dobro društvo.

Na ovogodišnjem, šestom izdanju Festivala tikve proizvođači su predstavili neke od najvećih primjeraka na koje su osobito ponosni. Tako se na placu moglo vidjeti  ekstra velikih  tikvi obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Kereša i Obad, Uslužne uljare Presečki te Silvija Hajduka.

_DSC0058.jpg

A što se sve može ukusno pripremiti i ispeći od tikve, pokazala je udruga žena 'Trnovečko srce' te OPG-ovi Ivana Rožić i OPG Andreje Petrović s ekološkim "črnim uljem" i dr. Štandovi s njihovimpitama, savijačama, štruklima, kruhom, pogačama, uljima, košticama i drugim delicijama danas su bili nezaobilazna postaja svim posjetiteljima.

Ništa manje posjećen nije bio ni štand prof. Marijana Bušeka, poznatog  carwing majstora, redovitog profesora dekoracije na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu te vlasnika brojnih zlatnih medalji sa carwing natjecanja širom svijeta.  Obične tikve, cikla, repa, komorač i drugo povrće u njegovim su se rukama pretvarali u prava umjetnička djela, a mališane je posebno oduševio papagaj izrezbaren od bijele repe.

_DSC0062.jpg

A u natječaju za najljepše ukrašenu tikvu sudjelovali su učenici varaždinske II., IV., VI. i V. osnovne škole. Svi radovi su kreativni i posebni, u sve je uloženo puno ljubavi, truda i vremena, stoga će Gradska tržnica nagraditi sve učenike koji su sudjelovali. Kako se ipak moralo izabrati najbolje, 1. mjesto pripalo je V. osnovnoj školi, čiji su radovi bili posebno maštoviti.

Čestitke učenicima svih škola koje su se odazvale pozivu na sudjelovanje u natječaju uputio je direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar: 'Zahvaljujemo svim školama koje su se odazvale našem pozivu. Radovi sve djece su odlični, pa smo ih odlučili sve izložiti i nagraditi. Posebno čestitam pobjedničkoj školi koja će biti i dodatno nagrađena. Pozivam sve roditelje, bake i djedove, te sve Varaždince da dođu ovih dana na naš plac i razgledaju ovu jedinstvenu izložbu.'

_DSC0011.jpg

I na kraju, ali ne i najmanje važno, za dobru atmosferu na Festivalu tikvi zadužen je bio tamburaški sastav Elita koji je dao događaju  upečatljivu zvučnu  kulisu.

Iz Gradske tržnice za iduću subotu, 3. studenog najavljuju dobrotvornu Vrganijadu, dok će se 17. studenog održati 'Bez zelja nema veselja', a ubrzo nas očekuje i tradicionalni izbor najkumice.

 

tikve_7_105252.jpg