Sveučilište Sjever okupilo najbolje stručnjake iz područja 3D grafičke tehnologije i dizajna Foto: Sveučilište Sjever

Sveučilište Sjever okupilo najbolje stručnjake iz područja 3D grafičke tehnologije i dizajna

Varaždinske vijesti | 20.4.2019. u 15:08h | Objavljeno u Društvo

Na Sveučilištu Sjever u Sveučilišnom centru Varaždin, u srijedu, 17. travnja i četvrtak 18. travnja održao se drugi stručni skup 3d & design Meetup u organizaciji Odjela za Multimediju Sveučilišta Sjever i tvrtke DD3D.

Na ovom stručnu skupu, čiji je naglasak na praćenju novih tehnologija u 3D računalnoj grafici i dizajnu, sudjelovali su najbolji domaći i inozemni stručnjaci iz područja 3D i dizajna koji su svojim prezentacijama predstavili svoj osobni rad, ali i nove tehnologije te studente upoznali sa vrijednim iskustvima i važnošću usavršavanja, marljivog rada ili i važnosti stalnog praćenja novih tehnologija.

Suorganizator skupa i pročelnik odjela Multimedija, doc. art. Robert Geček, navodi kako su važnost skupa prepoznali vrhunski hrvatski stručnjaci poput Mate Rimca iz Rimac automobili, Davor Hunski iz Croteama te mnogi drugi koji su prošle godine održali gostujuća predavanja, a neki od njih su se ponovno vratili na Sveučilište Sjever.

- Stručni skup 3d & design 2 ponovno se održava na Sveučilištu Sjever, prvenstveno s ciljem izmjene vrijednih iskustva i znanja koja kontinuirano doprinose razvoju kreativnih ideja koje su vidljive kod studentske populacije u okviru samostalnih projekata, ali i u završnim i diplomskim radovima. Ovaj stručni skup već ima svoje rezervirano mjesto kod najboljih 3D i dizajn stručnjaka, a u sljedećim godinama nastavlja sa svojim rastom - istaknuo je pročelnik doc. art. Geček.

Uvodni govor održao je izv.prof.dr.sc. Damir Vusić, prorektor Sveučilišnog centra Varaždin istaknuvši zadovoljstvo održavanjem ovog skupa na Sveučilištu Sjever.

- Ponosni smo jer su se kod nas okupili najbolji stručnjaci iz područja 3d računalne grafike i dizajna. Naši studenti imaju jedinstvenu priliku čuti, ali i kasnije popričati s vrhunskim stručnjacima, što osim sklapanje daljnje suradnje ovih stručnjaka sa Sveučilištem Sjever, daje poticaj i našim studentima za još bolji rad na usavršavanju vlastitih vještina i znanja. Na stručnom skupu su i naši gosti iz Prince of Songkla University, Phuket iz Tajlanda koji će izmijeniti važna iskustva i primjere dobre prakse, zatim voditelj Odjela dizajna sa Brunel Sveučilišta London, dr.sc. Vanja Garaj te brojni domaći stručnjaci - rekao je prorektor.

U dva dana održavanja skupa predavanja su, osim navedenih međunarodnih predavača, održali i vrhunski 2D i 3D umjetnici u području računalne grafike i računalnih igara poput zvučnih i inozemno poznatih Croteama, Exordium Gamesa, Lemonade3Da i Gamepiresa. Uz navedene, prvo predavanje je održao Damir Sabol, kreator Photomat aplikacije, najkorištenije edukativne aplikacije na svijetu sa više od 100 milijuna preuzimanja, te Slaven Lunar Kosanović, svjetski grafit artist.

Nakon održanih predavanja, studenti su na radionicama imali prilike dodatno naučiti od predavača iz Gamepiresa, hrvatskog studija za videoigre koji su najveću prepoznatljivost stekli video igrom „SCUM“ koja je dugo vremena bila na prvom mjestu liste najprodavanijih igara na online platformi STEAM. Osim predavanja, sudionici su imali priliku vidjeti AR izložbu studentice MOP-a, Martine Stipan koja je izazvala veliki interes među svim prisutnim gostima.

Suorganizator skupa i predavač na odjelu Multimedije dr.sc. Andrija Bernik, istaknuo je značaj i važnost i značaj održanih tema 3d & design 2 skupa koji obuhvaća dizajn korisničkih sučelja, interaktivnu digitalnu komunikaciju, proširenu i virtualnu stvarnost (VR i AR), poticanje mladih timova na prve poduzetničke korake, street art, video i animirani film te razvoj i produkciju 3D računalnih igara. 3d & design 2 Meetup koji se prošle godine održao po prvi puta i time pokrenuo sada već tradiciju održavanja okupio je mnogo zainteresiranih koji su mogli iz prve ruke čuti primjere i osobna iskustva najboljih stručnjaka iz tog područja.

unin-3dd-cetvrtak-22.jpg

unin-3dd-srijeda-35.jpg