Svestrani ivanečki pjesnik treći je laureat književne nagrade Mladi Krleža 2023.

Julijana Marčec | 28.5.2023. u 14:34h | Objavljeno u Društvo

Riječ je o misaonoj, odnosno refleksivnoj poeziji, jer u pjesmama obrađujem psihološke dileme s kojima sam se nosio kroz život - kaže Ivan Goran Žunar

U Gradskoj knjižnici i čitaonici "Metel Ožegović"u četvrtak, 25. svibnja, upriličena je svečana dodjela književne nagrade „Mladi Krleža“ .

Treći laureat ove književne nagrade je ivanečki pjesnik Ivan Goran Žunar, koji je nagradu dobio za svoju prvu pjesničku zbirku - "Zrenje".

- Ovo je presjek mog pjesništva, jer sam neke objavljene pjesme napisao još u osnovnoj školi. Moj književni prvijenac obuhvaća moje cjelokupno stvaralaštvo, pa je u skladu s tim nastao i naslov zbirke - "Zrenje". Riječ je o misaonoj, odnosno refleksivnoj poeziji, jer u pjesmama obrađujem psihološke dileme s kojima sam se nosio kroz život. U zbirci su objavljene i moje fotografije, a nekoliko sam pjesama uglazbio i za njih napravio aranžmane - rekao je ovaj svestrani autor, dodavši kako mu je ova nagrada potvrda da je njegova poezija dobra, ali i poticaj da nastavi pisati i razvijati svoju književnu karijeru.

Ovogodišnja nagrada „Mladi Krleža“, koju organizatori - Modernist nakladništvo i Književni salon Korzo, dodjeljuju za neobjavljene rukopise mladih autora iz Varaždinske i Međimurske županije, privukla je 11 autora, a žiri je jednoglasno odabrao zbirku "Zrenje" mladog ivanečkog pjesnika.

- Zbirka "Zrenje" i njen autor zaslužili su ovu nagradu, jer je riječ o iznimnom autoru koji je napisao knjigu poezije koja je na tragu krležijanske stilistike. Zbirku je podijelio na tri poglavlja - Buđenje, Kulminacija i Epilog, a u svakom poglavlju postoji bazična pjesma. U prvom je to Kako postati pjesnik, a u posljednjem - Kako da se ponovno rodim - rekao je Robertino Bartolec, nakladnik ovog nagrađenog izdanja istaknuvši pritom kako je ovo posebna godina, jer će ove godine, 7. srpnja, biti obilježeno 130 godina od rođenja velikog hrvatskog književnika Miroslava Krleže.

O autoru je uz Bartoleca govorila i dr.sc. Kristina Slunjski, stihove je čitao mladi dramski umjetnik Jura Ruža, dok je autor odsvirao i otpjevao nekoliko pjesama iz ove nagrađene zbirke.