Sveobuhvatan program skrbi: Otvara se prvi Centar za autizam

Varaždinske vijesti | 24.11.2019. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

Važnost rane dijagnoze i liječenja kompleksnog razvojnog poremećaja poput autizma spoznala je i austrijska metropola koja će idućeg proljeća otvoriti prvi Centar za autizam u 10. bečkom okrugu. Ovaj će centar nuditi sveobuhvatan program skrbi i podrške za 42 djece godišnje o kojima će brigu voditi kvalificirani stručnjaci iz raznih područja. Terapija će biti dostupna besplatno uz uputnicu pedijatra.

Djeca s poremećajima autističnog spektra imaju različite poteškoće, posebno u socijalnoj interakciji, komunikaciji i percepciji okoline. Za liječenje autizma koristit će se razne metode poput glazbene i govorno-jezične terapije te ergoterapije za poboljšanje psihičkih i socijalnih sposobnosti korisnika. Budući da su rano otkrivanje i terapija osobito važni, posebna pozornost centra bit će posvećena djeci predškolske dobi. Za napredak u liječenju od velike je važnosti i uključivanje roditelja kao i suradnja s vrtićima, školama te socijalnim ustanovama.

Broj djece s dijagnosticiranim poremećajem autističnog spektra u stalnom je porastu, stoga je otvaranje ovog centra odlična vijest.

Označeno u