Sve više osnovnoškolaca putuje vlakom i to na - izlete! Foto: Ilustracija/Pexels

Sve više osnovnoškolaca putuje vlakom i to na - izlete!

VV | 28.1.2023. u 16:09h | Objavljeno u Društvo

Nastavlja se provedba pilot-projekta besplatnog javnog željezničkog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola na području cijele Hrvatske. Projekt obuhvaća neograničena svakodnevna putovanja vlakom od mjesta stanovanja do mjesta školovanja, kao i povremena putovanja, kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku, na ljetovanje i druga putovanja, u drugom razredu redovnih vlakova u mjesnom i međumjesnom prijevozu.

Pravo na besplatan prijevoz ostavaruju djeca do polaska u osnovnu školu, osnovnoškolci, srednjoškolci i mladi do 18 godina koji ne pohađaju školu, a u HŽ putničkom prijevozu doznajemo kako je prošle godine besplatan prijevoz vlakon na području Varaždinske županije koristilo ukupno 1007 učenika: 402 osnovnoškolca i 605 srednjoškolaca.

- S nastavkom pilot-projekta, koji traje sve do 31. prosinca 2024. godine, još 142 učenika, šest osnovnoškolaca i 136 srednjoškolaca, zatražilo je izradu pametnih kartica za besplatan prijevoz - izvijestili su nas iz HŽ putničkog prijevoza.

Otkako je učenicima omogućeno besplatno putovanje vlakom u drugom razredu, u HŽ-u kažu kako sve više osnovnoškolaca putuje vlakom, i to na jednodnevne školske izlete. Poručuju kako se osnovnoškolci i srednjoškolci u pilot-projekt besplatnog prijevoza mogu uključiti u bilo kojem trenutku trajanja pilot-projekta, a sve informacije mogu se dobiti putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..