Sutra počinje FolkoFonija, međunarodni folklorni festival u organizaciji Centra tradicijske kulture Varaždin

Varaždinske vijesti | 7.9.2023. u 17:48h | Objavljeno u Društvo

Varaždin će ponovno zapjevati i zaplesati u ritmu tradicionalnih melodija, jer sutra počinje dugoočekivana FolkoFonija.

FolkoFonija 2023. je festival koji slavi kulturu, običaje i umjetničko naslijeđe. Ovogodišnji festival donosi bogat program koji će oduševiti sve generacije.

Očekuje nas čarobna kombinacija tradicionalne glazbe, plesa i narodnih običaja koji su čuvari naše prošlosti i inspiracija za budućnost.

Otvorenje festivala predviđeno je sutra, u petak, 8. rujna, 19:30 sati, na novom Habdelićevom trgu (Ulica Jurja Habdelića), a nastavlja se Glazbenim Kušlecom - večeri glazbe koju naši umjetnici poklanjaju građanima Varaždina i svim drugim posjetiteljima.

Već sljedeći dan, u subotu 9. rujna od 10 sati građani se mogu i aktivno uključiti u programe, te razgledati tradicijski sajam na kojem će se predstaviti čak 18 lokalnih udruga, dok najmlađi mogu uživati u folklornim igraonicama i radionicama izrade krpenih lutaka, koje mogu ponijeti kućama, a sve pod vodstvom etnologa Tibora Martana.

Već od 15 sati građani mogu naučiti svirati tradicijska glazbala od cijenjenog stručnjaka za tradicijska glazbala, Vjekoslava Martinića. U 19:00 sati građani mogu pogledati svečani mimohod svih sudionika koji će pokazati bogatstvo svojih narodnih nošnji u užem centru grada.

Druga večer festivala u subotu 9. rujna s početkom u 19:30 sati građanima poklanja Plesni kušlec, a građani će moći uživati u tradicijskim plesovima koje će predstaviti kulturno umjetničke udruge iz grada Varaždina, Ludbrega i Kaštel Gomilice, te skupine iz Slovenije i Slovačke.

U nedjelju od 10 sati građani se ponovno mogu aktivno uključiti u plesne radionice, te naučiti plesne korake od dragih prijatelja iz Hvara i Kaštela ali Slovačke. Ulaz na sve programe festivala je besplatan, zahvaljujući financijskoj podršci i pokroviteljstvu Grada Varaždina te Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.