Suradnja škole i pčelara: SŠ "Arborteum Opeka" dobiva Pčelarsku grupu!

| 25.6.2023. u 16:22h | Objavljeno u Društvo

SŠ “Arboretum Opeka” provodi projekt uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi u sklopu kojeg je u izradi i standard zanimanja “Apiterapeut”

Formiranje i registracija školskog pčelinjaka na poljoprivrednoj površini u krugu Srednje škole Arboretum Opeka, suradnja je koju su proteklih mjeseci dogovarali članovi udruge Pčelarstvo online i nastavnice škole Mirjana Ivanković, Nataša Posavec i Marina Mikulan - Težak, uz veliku podršku ravnatelja Dragana Brkića.

Iako škola već ima pčelinjak u kojem se nalazi 15 LR i AŽ košnica, košnice su bile prazne, pa su pčelari udruge Pčelarstvo online za početak postavili tri svoje.

Pozitivne reakcije učenika

- Članovi udruge u prvoj su fazi u naš pčelinjak nastanili vlastite pčelinje zajednice u nekoliko košnica, iz kojih će se podjelom pčelinjih zajednica (rojenjem) postepeno napuniti pčelama i preostale košnice - rekla je profesorica Nataša Posavec, dodavši kako su reakcije učenika prilikom dolaska pčelinjih zajednica bile izrazito pozitivne. Sudjelovali su i u pripremi pčelinjaka i košnica za nove rojeve.

6-11.jpg

- S početkom iduće školske godine oformit će se Pčelarska grupa u kojoj će zainteresirani učenici zanimanja veterinarski tehničar te svi ostali koji pokažu interes moći steći sve potrebne praktične vještine kojim će nadopuniti teorijska znanja stečena kroz nastavni proces – rekla je profesorica Nataša Posavec.

- Pčelarsku grupu polako bismo uvodili u pčelarenje kako bi mogli što samostalnije uz naš nadzor brinuti o košnicama, proširivati ih i puniti prazne – dodao je Antun Karlović, predsjednik udruge Pčelarstvo online.

71.jpg

Apiterapijska komora

SŠ “Arboretum Opeka” provodi projekt uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi u sklopu kojeg je u izradi i standard zanimanja “Apiterapeut”.

U planu je da se, nakon završetka faze postavljanja pčelinjaka, dio objekta prenamjeni u malu apiterapijsku komoru koja će služiti za edukaciju učenika i svih zainteresiranih. A primjer apiterapijske komore vidjeli su prošli tjedan prilikom terenske nastave učenika 3.d razreda, zanimanja veterinarski tehničar, na pčelinjaku Franić u Cerju Tužnom, gdje im je član Udruge, pčelar apiterapeut Goran Čretni ukratko objasnio kako se api komora koristi.

- Želja nam je uspostaviti dugoročnu suradnju i uspjeti u realizaciji zajedničkih planova – poručila je profesorica Posavec.