Na SEMEP-u su sudjelovale škole iz gotovo cijele Hrvatske Foto: OŠ Jalžabet

Suhodolci iz Jalžabeta sudjelovali na ljetnoj školi SEMEP-a u Komiži

Varaždinske vijesti | 20.7.2016. u 08:16h | Objavljeno u Društvo

Na ovogodišnjoj 18. ljetnoj školi SEMEP-a u Komiži na Visu aktivno je sudjelovala dvočlana ekipa iz Osnovne škole "Petar Zrinski" Jalžabet. SEMEP ili South-Eastern Mediterranean Environmental Project posvećen je odgoju i obrazovanju za okoliš i održivi razvoj, a namijenjen je nastavnicima i učenicima škola u Hrvatskoj, Grčkoj, Italiji i Cipru.

Mladom Antoniu Hrgareku, članu Školske družine "Suhodol", ovo je bio prvi posjet najudaljenijem jadranskom otoku gdje predstavio svoj školski projekt "Šume Kalnika".

- Pozabavio sam se hipotezom postojanja svijetlih i sjenovitih šuma te njihovom efektu na floru prizemnog sloja šume. Proveli smo dva predivna dana na terenskoj nastavi na Kalniku i usput obišli sve najznačajnije lokacije. Zanimljivo da smo u literaturi naišli na napise o slabo istraženoj kalničkoj prašumi Vražji vrt pa sam i to dodao u svoju prezentaciju. Tjedan dana provedenih na Visu bio je predivan. Upoznali smo učenike iz drugih škola i sudjelovali u njihovim prezentacijama. Ljetna škola je nažalost kraj mojem sudjelovanju u Suhodolu jer na jesen startam u Drugoj gimnaziji - rekao je Antonio.

Učenici su slušali predavanja o scuttlingu, podmorju Maldiva, Zlatnom rezu te sudjelovali u radionicama o morskim naplavinama, mediteranskoj hrani, lišajevima. Bilo je i slobodnog vremena pa su Suhodolci obišli gradove Komižu i Vis, posjetili Ribarski i Arheološki muzej, brdo Hum s Titovom spiljom, selo Žena Glavu, Dragodidsku šumu i englesku utvrdu George III.

Jalžabet na SEMEP-u sudjeluje već četvrtu godinu zaredom, a u projektnoj nastavi pomaže im Varaždinska županija.

- Ovo je uistinu bila odlična godina za Suhodolčane, Antonio je osvojio prvo mjesto u eseju o Domovinskom ratu te imao NajGeo fotku Hrvatske pa je zasluženo išao na Vis. I ostali su se iskazali u radu. Ujesen započinjemo s novim satovima Školske družine "Suhodol" gdje ćemo odabrati projekte u kojima ćemo sudjelovati. Sa SEMEP-om nastavljamo, vjerujem i da će naše novo istraživanje privući pažnju sudionika kao i dosadašnji projekti jer na tlu naše županije ima još mnogo zanimljivih mjesta - smatra prof. Milivoj Dretar, školski koordinator SEMEP-a koji je u Komiži održao zanimljivo javno predavanje o Viškom boju. Ta najveća pomorska bitka na Jadranu zbila se pred točno 150 godina uz sjeverne obale Visa.

 

Galerija slika