Što je sve potrebno za smještaj u starački dom i koje su cijene? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Što je sve potrebno za smještaj u starački dom i koje su cijene?

VV | 26.4.2021. u 17:02h | Objavljeno u Društvo

Iako se ponekad osjećate kao da možete brinuti o njima, jednako tako postoje trenutci kada shvatite da više niste u stanju sve to činiti, uz sve obaveze koje imate. Neki ljudi opisuju osjećaj kao da se utapaju u odgovornosti i težini te uloge. Prihvaćanjem novih okolnosti ne znači da tu osobu manje volite. Imajte na umu da, ako vaše zdravlje ili emocionalno blagostanje trpi velike napore i štetu, nećete biti u mogućnosti puno pomoći i pružiti sve potrebno svojoj voljenoj osobi.

Na zahtjev stranke ili skrbnika realizira se smještaj odraslih osoba u dom. Kada zahtjev podnosi sam korisnik, smatra se da je ujedno i suglasan sa smještajem, no u slučaju kada zahtjev za smještaj podnose srodnici ili skrbnici ili se postupak pokreće po službenoj dužnosti, u postupku je uvijek potrebno prikupiti svu traženu dokumentaciju: potpisana suglasnost korisnika (bez suglasnosti korisnika ili skrbnika osobu se ne može smjestiti u unaprijed dogovoreni smještaj); zajedno s korisnikom napraviti procjenu njegovih potreba; uvjeriti se da je korisniku osigurana adekvatna skrb u njegovom domu; obavijestiti korisnika o mogućnostima zadovoljavanja njegovih potreba, oblicima institucionalne i izvaninstitucionalne skrbi; prezentirati korisniku uvjete smještaja, njegova prava i obveze, njegovu ulogu u samom postupku; pribaviti i predati svu propisanu osobnu, medicinsku i drugu dokumentaciju; napisati individualni plan za korisnika; sklopiti nagodbu s osobama odgovornima za uzdržavanja ako postoje; te – najbitnije - pronaći mjesto u odgovarajućoj ustanovi.

Odluku o izboru ustanove ili udomiteljske obitelji donosi centar za socijalnu skrb poštujući želje korisnika, njegova očekivanja, potrebe, sposobnosti, materijalne mogućnosti, njegove kulturne navike i druge prilike u kojima se korisnik nalazi prije smještaja. Od iznimne važnosti je zdravstveno stanje korisnika, jer su ustanove kategorizirane - postoje domovi za starije i nemoćne osobe, domovi za odrasle osobe (psihički bolesne osobe) i centri za rehabilitaciju (osobe s intelektualnim oštećenjem).

Odluka o izboru ustanove ili udomiteljske obitelji zapravo najviše ovisi i o popunjenosti ustanova, ali i o hitnosti postupka. Važno je uvijek kada je to moguće smještaj osigurati u lokalnoj zajednici korisnika.

Više pročitajte u novom broju Varaždinca...

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci