Što je sve potrebno za smještaj u starački dom i koje su cijene? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Što je sve potrebno za smještaj u starački dom i koje su cijene?

VV | 26.4.2021. u 17:02h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Iako se ponekad osjećate kao da možete brinuti o njima, jednako tako postoje trenutci kada shvatite da više niste u stanju sve to činiti, uz sve obaveze koje imate. Neki ljudi opisuju osjećaj kao da se utapaju u odgovornosti i težini te uloge. Prihvaćanjem novih okolnosti ne znači da tu osobu manje volite. Imajte na umu da, ako vaše zdravlje ili emocionalno blagostanje trpi velike napore i štetu, nećete biti u mogućnosti puno pomoći i pružiti sve potrebno svojoj voljenoj osobi.

Na zahtjev stranke ili skrbnika realizira se smještaj odraslih osoba u dom. Kada zahtjev podnosi sam korisnik, smatra se da je ujedno i suglasan sa smještajem, no u slučaju kada zahtjev za smještaj podnose srodnici ili skrbnici ili se postupak pokreće po službenoj dužnosti, u postupku je uvijek potrebno prikupiti svu traženu dokumentaciju: potpisana suglasnost korisnika (bez suglasnosti korisnika ili skrbnika osobu se ne može smjestiti u unaprijed dogovoreni smještaj); zajedno s korisnikom napraviti procjenu njegovih potreba; uvjeriti se da je korisniku osigurana adekvatna skrb u njegovom domu; obavijestiti korisnika o mogućnostima zadovoljavanja njegovih potreba, oblicima institucionalne i izvaninstitucionalne skrbi; prezentirati korisniku uvjete smještaja, njegova prava i obveze, njegovu ulogu u samom postupku; pribaviti i predati svu propisanu osobnu, medicinsku i drugu dokumentaciju; napisati individualni plan za korisnika; sklopiti nagodbu s osobama odgovornima za uzdržavanja ako postoje; te – najbitnije - pronaći mjesto u odgovarajućoj ustanovi.

Odluku o izboru ustanove ili udomiteljske obitelji donosi centar za socijalnu skrb poštujući želje korisnika, njegova očekivanja, potrebe, sposobnosti, materijalne mogućnosti, njegove kulturne navike i druge prilike u kojima se korisnik nalazi prije smještaja. Od iznimne važnosti je zdravstveno stanje korisnika, jer su ustanove kategorizirane - postoje domovi za starije i nemoćne osobe, domovi za odrasle osobe (psihički bolesne osobe) i centri za rehabilitaciju (osobe s intelektualnim oštećenjem).

Odluka o izboru ustanove ili udomiteljske obitelji zapravo najviše ovisi i o popunjenosti ustanova, ali i o hitnosti postupka. Važno je uvijek kada je to moguće smještaj osigurati u lokalnoj zajednici korisnika.

Više pročitajte u novom broju Varaždinca...

Označeno u