SRIJEDA U MUZEJU Projekcija filma i sjećanje na hrvatskog umjetnika, kipara Josipa Grgevčića

VV | 31.5.2022. u 15:30h | Objavljeno u Društvo

Srijeda u Muzeju, koja je na rasporedu 1. lipnja, posvećena je hrvatskom kiparu Josipu Grgevčiću (26. 8. 1938. – 27. 6. 2020.), umjetniku i restauratoru, kojeg ćemo se prisjetiti kroz film autora Miroslava Klemma.

Premda je rođen u Jelsi na otoku Hvaru, većinu života proveo je u Varaždinu, gdje je zasnovao obitelj, i Čakovcu, u kojem je na Odjelu pedagogijskih znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu bio dugogodišnji profesor sve do umirovljenja 2008. godine. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1964. diplomirao je kiparstvo u klasi prof. Frane Kršinića, na kojoj je kasnije završio i poslijediplomski studij.

U Njemačkoj je bio na specijalizaciji za monumentalnu plastiku i restauriranje monokromnih kipova i tehnike pozlaćivanja. Sudjelovao je na brojnim skupnim izložbama i održao nekoliko samostalnih u zemlji i inozemstvu, a njegova kiparska djela postavljena su i u javnim prostorima. U suradnji s Konzervatorskim odjelom u Varaždinu radio je kao restaurator na obnovi kamene plastike i štukature na brojnim kulturnim dobrima u Varaždinu, kao i na širem području sjeverozapadne Hrvatske. Za svoj rad primio je više nagrada i priznanja.

Iz likovnog opusa Josipa Grgevčića 1998. godine Muzej Međimurja u Čakovcu priredio je retrospektivu s reprezentativnim izborom od 170 radova, kojom je Grgevčić predstavljen kao važan sudionik hrvatskoga umjetničkog života. Tijekom održavanja čakovečke retrospektive o Grgevčiću je snimljen i film, u kojemu govore njegovi bliski prijatelji i suradnici: slikarica Priska Kulčar, kipari Vladimir Gašparić i Stjepan Jerković te arhitekt-konzervator Željko Trstenjak.

Film, sada posvećen uspomeni Josipa Grgevčića, snimio je Miroslav Klemm, tadašnji muzejski savjetnik u GMV-u i umjetnikov prijatelj, u suradnji s Ivorom Plovanićem Morandinijem, koji ga je ozvučio. U njemu su korištene fotografije iz vremena Grgevčićeva akademskog školovanja i kiparskog djelovanja, a od posebne je vrijednosti njegovo izravno pojavljivanje i njegov glas koji će se čuti s filmskog ekrana.

Program se održava u palači Herzer GMV-a (Franjevački trg 10) od 19 sati, uz besplatan ulaz, a emitirat  će se i uživo na medijima: Facebook stranicama GMV-a, Varaždinski.hr, Magic Net i TV kanal Magic Net.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci