Srijeda u Muzeju: Kalorična spiza ili Mona Lisa i što povezuje stajsko gnojivo i Vermeera? Foto: VV arhiva; GMV

Srijeda u Muzeju: Kalorična spiza ili Mona Lisa i što povezuje stajsko gnojivo i Vermeera?

Varaždinske vijesti | 23.1.2023. u 11:50h | Objavljeno u Društvo

U sklopu Srijede u Muzeju 25. siječnja u 19 sati u Starom gradu otvaraju se dvije izložbe.

"Mona Spiza" koncipirana je kao nastavna cjelina nedavno otvorene izložbe u palači Herzer "Dobar tek! / Kultura hrane u varaždinskom kraju", koja ulogu hrane predstavlja s konzervatorsko-restauratorskog aspekta, dok izložba "Pigmentarium" govori o bojama, odnosno pigmentima. Obje izložbe bit će, kao i "Dobar tek!", otvorene za razgled do 5. studenoga ove godine.

MONA SPIZA
Dobar tek! / Kultura hrane u varaždinskom kraju

Kad pogledamo sliku nekoga starog majstora koji je svojim izričajem zauvijek ostavio trag u likovnoj umjetnosti, divimo se ponajprije talentu genija, motivu, odnosu boja i proporcija, potezu kistom. No danas, zbog dostupnosti suvremenoga slikarskog materijala, ne obraćamo pažnju na trud uložen u proces njegove izrade tad kad je umjetna smola bila čisti SF!

Biljni i životinjski izvori poput žumanjaka, bjelanjaka, sira i meda, od kojih su se spravljala ljepila, preparacije i boje, bili su neizostavan dio u gradnji likovnih djela starih majstora, pa su na koncu štafelajne slike van Eycka, da Vincija ili Masaccia više nalik kaloričnoj spizi nego Čovjeku s crvenim turbanom ili slavnoj Mona Lisi.

U to se posjetitelji, kroz povijesni prikaz s većim ili manjim varijacijama, mogu uvjeriti i na Mona Spizi, nastavnoj cjelini izložbe Dobar tek!, postavljene u palači Herzer GMV-a.

Kroz pet međusobno isprepletenih tematskih dijelova, Mona Spiza objašnjava kronologiju nastanka i uporabe pigmenata i bojila u likovnoj umjetnosti, a ulogu hrane prezentira s konzervatorsko-restaura-torskog aspekta. Uz prapovijest, način izrade pigmenata i tajne bojenja tekstila, prikazani su i rekonstruirani renesansni i barokni atelijeri starih majstora, u kakvima su nastala i likovna djela iz galerijskog fundusa GMV-a.

Nemoguće je prepričati cijelu povijest restauracije i konzervacije, ali je moguće, barem na trenutak, stvoriti atmosferu i biti sudionik neobičnih umjetničkih delicija kao što to predstavlja izložba Mona Spiza.

Autorica izložbene cjeline Mona Spiza: konzervatorica-restauratorica u GMV-u Daša Suhić Hižak. Suradnik: konzervator-restaurator u GMV-u Petar Nevžala.

PIGMENTARIUM

Ova izložba, podijeljena u dvije cjeline, govori o bojama, odnosno pigmentima. U jednoj cjelini prikazani su najvažniji pigmenti grupirani po bojama uz svoju kemijsku "osobnu iskaznicu" te informacije sa zanimljivostima iz povijesti, etimologije naziva i primjene. Tu cjelinu prate i reprodukcije umjetničkih djela na kojima su pojedini pigmenti primijenjeni. Drugi dio predstavlja načine dobivanja pigmenata i prikaz temeljnih načela tehnologije boja.

Autor izložbe Kristian Nakić, kemičar po struci i zaljubljenik u umjetnost, za ovu prigodu prikupio je i obradio sirovine iz prirode za dobivanje prirodnih pigmenata, dok je većinu onih umjetnih osobno sintetizirao ili pripravio uz upotrebu aparatura i supstancija iz svoje privatne kolekcije.

Izložba daje i odgovore na pitanja kao što su, primjerice: Koji je pigment vrijedio više od zlata? Koji pigment povezuje rubinskocrveno staklo i vulkaniziranje guma? Ima li olovka uopće veze s olovom? Što povezuje kipara Fidiju i slikara Klimta? Kojim oksidima slikamo već 285.000 godina? Kojim su pigmentom dame bijelile lice? Što povezuje stajsko gnojivo i Vermeera?

Kao anorganski kemičar, autor je pigmente predstavio kao tvar, odnosno materijal koji pokazuje raznovrsna svojstva, a kao ljubitelj umjetnosti i entuzijast u restauraciji, nastojao je predočiti kako je iz svojstava proizašla i primjena, i to ponajprije u slikarstvu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci