Slovensko kulturno društvo Nagelj kroz fotoobjektiv profesora Husaka Foto: Grad Varaždin

Slovensko kulturno društvo Nagelj kroz fotoobjektiv profesora Husaka

VV | 12.12.2022. u 16:28h | Objavljeno u Društvo

U Državnom arhivu u Varaždinu danas je otvorena izložbafotografija prof. Marijana Husaka u organizaciji SKD Nagelj. Na otvorenju je bio i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković koji je rekao kako je i sam član Slovenskog kulturnog društva.

- Ova izložba daje jedan drugačiji pogled na povijest društva iz objektiva upravo jednog od prvih predsjednika, profesora Husaka koji je utkao sebe u ovaj grad, ali i u Slovensko kulturno društvo. Upravo kroz ove fotografije možemo vidjeti kako se slovenska nacionalna manjina na neki način identificirala u gradu Varaždinu, pogotovo zadnjih 20-ak godina - istaknuo je Marković.

Otvorenju izložbe prisustvovala je i saborska zastupnika Barbara Antolić Vupora koja je ustvrdila kako je aktivnost slovenske nacionalne manjine na području grada Varaždina neupitna, ali da nažalost te aktivnosti ne korespondiraju s brojem Slovenaca u Varaždinu.

husak-3_639744aa64256.jpg

- Svjedoci smo da je broj Slovenaca svake godine sve manji pa nećemo ostvariti pravo na svog predstavnika u Gradu Varaždinu. Dakle, prema popisu stanovništva broj se gotovo prepolovio zadnjih 10 godina. A ova je izložba jedna velika aktivnost, ne samo Slovenskog kulturnog društva, nego svih onih koji godinama prate rad slovenske nacionalne manjine. Nacionalna manjina ne daje sama po sebi značaj nekom kraju, nego onime što ostavi na svom prostoru kroz duge godine povijesti - istaknula je Antolić Vupora.

Autor izložbe, profesor Husak rekao je kako je fotografirao deset godina, a materijala je puno, više nego što je izloženo na ovoj izložbi.

- Dokle ću moći hodati i sudjelovati u svim aktivnostima Nagelja, dotle ću i slikati - poručio je profesor Husak.
Predsjednica Slovenskog kulturnog društva Martina Lesjak istaknula je kako su sretni što je upravo profesor Husao otvorhusak-5_639744aa70c29.jpgio izložbu.

- Ovo je pogled Slovenskog kulturnog društva Nagelj kroz njegov objektiv kroz duži niz godina gdje je popratio događanja kojima smo prisustvovali. Upravo nam je zato drago što će posjetitelji moći kroz njegove oči upoznati naše društvo - istaknula je i dodala kako su među planovima za naredno razdoblje brojni programi, a jedan od njih je Prešernov dan. Otvorenje izložbe uveličao je i nastup pjavečkog zbora, a uzvanike je pozdravio i ravnatelj Državnog arhiva Varaždin Damir Hrelja. Izložba je postavljena do 13. siječnja iduće godine.

O AUTORU Prof. Marijan Husak sugrađanima je poznat po profesorskoj karijeri u Prvoj gimnaziji Varaždin, gdje je od 1969. voditelj fizikalnog kabineta. Mnogim je generacijama učenika približio fiziku, a u samoj je Gimnaziji zaslužan i za očuvanje te modernizaciju fizikalne zbirke. U gimnazijskim zapisima posebno se navodi da je zaslužan za nabavu suvremene zbirke iz mehanike, modela za toplinske pojave, elektronske ure, osciloskopa te čitavog niza drugih mjernih instrumenata, uređaja i kompleta. Rođen je u Zagrebu 1940. godine, a za ljubav prema fotografiji zaslužan je i njegov otac koji je u Bledu imao foto atelje. Majka mu je iz Mojstrane, gdje je odrastao do školskog doba, sa slovenskim kao materinjim jezikom. Diplomirao je fiziku na PMF-u Zagreb, s diplomskim radom na temu optike kristala. Aktivan je član Slovenskog kulturnog društva Nagelj Varaždin, a od samog utemeljenja vrijedno je svojim fotoaparatom bilježio sve aktivnosti društva i slovenske nacionalne manjine. Tako je nastao niz vrijednih fotografija od kojih je tristotinjak izloženo u dvorani Državnog arhiva u Varaždinu, u Trstenjakovoj ulici 7.