REZERVART Izložba i predavanje profesora Vladimira Gudca "Prva žirafa u Beču"

ič/vv | 17.10.2023. u 16:01h | Objavljeno u Društvo

Varaždinska likovna publika mogla je u petak, 13. listopada, u Art centru RezervArt vidjeti zanimljivu izložbu doc. art. Vladimira Gudca, na kojoj je ovaj cijenjeni likovni umjetnik izložio djela inspirirana jednim zaboravljenim povijesnim događajem iz 1828. godine.

Profesor Gudac se je ovim projektom - Erste Giraffe in Wien (Prva žirafa u Beču) referirao na danas posve zaboravljeno prvo javno predstavljanje - žirafe, u Beču 19. kolovoza 1828. godine. Onodobni Bečani bili su silno fascinirani egzotičnom životinjom dugog vrata, pa je u Dunavskoj metropoli zavladala prava euforija, koja je ubrzo prerasla u kulturološki fenomen koji je utjecao na kasniju popularnu kulturu Beča. Ova žirafa stigla je brodom iz Kaira u Veneciju, a onda je od Rijeke, u karavani carke vojske, na putu prema Beču prošla i Varaždinom, 23. srpnja 1828. godine.

Vladimir Gudac je svojom izložbom u Varaždinu komemorirao „prvu žirafu u Beču“ pa je u RezervArtu izložio konstrukcije inspirirane motivom žirafine kože, fotografije brodskih dizalica u riječkoj luci, koje izgledom podsjećaju na žirafin vrat, uz koje je postavio „magične polukugle“ , ali i makete utopija, među kojima središnje mjesto ima - Giraffenqvartier, kojim je profesor Gudac želio doprinijeti promišljanju novog grada Varaždina, u kojem pojava egzotične životinje nije pobudila gotovo nikakvo zanimanje.