RAZGOVOR Senka Bulić: "Kazalište mora biti mjesto koje građani osjećaju kao živi prostor" Foto: VV arhiva

RAZGOVOR Senka Bulić: "Kazalište mora biti mjesto koje građani osjećaju kao živi prostor"

Igor Čolaković | 28.8.2023. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

Vrijedan jubilej, 150 godina od otvorenja kazališne zgrade, Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu obilježit će tijekom rujna, kada će u varaždinskom kazalištu, na Danima otvorenih vrata, kazališna publika moći pogledati čak osam kazališnih predstava.

Tim povodom razgovarali smo sa Senkom Bulić, intendanticom HNK u Varaždinu.

- Krećemo vrlo intenzivno s programima u rujnu. Najprije nam dolazi njemački a capella trio Muttis Kinder, izvrsni glumci i pjevači. Radili su u najboljim europskim kazalištima, i s najvećim redateljem Robertom Wilsonom. Prava su vokalna senzacija. Izvode vlastite pjesme, reinterpretiraju poznate pop hitove uz oponašanje instrumenata. Izvrsni su performeri. Slijede Dani otvorenih vrata, tijekom kojih ćemo igrati osam predstava s našeg repertoara, po popularnoj cijeni od 4 eura. Želimo građanima priuštiti mogućnost da odgledaju naše predstave ako su ih propustili ili ako ih žele ponovo pogledati. Publika će imati prilike i glasati za najboljeg glumca i glumicu sezone. Na programu je i kultni naslov među varaždinskom publikom - Grofica Marica, kojeg radimo u koprodukciji s Operom b.b. Ronalda Brausa, a među solistima su Lidija Horvat Dunjko, Ronald Braus, Nenad Tudaković, Irma Dragičević, Blanka Tkalčić... Gostuje nam osječki HNK s dvije predstave. Varaždinci imaju priliku pogledati predstavu Čaruga te Dva u Jedan, hit vodvilj Raya Cooneyja, majstora komedije zabune. Koncert će održati Varaždinski komorni orkestar, a krajem rujna predstavljamo i specijalno izdanje poštanske marke povodom 150 godina od otvorenja zgrade.

Radili ste u mnogim kazalištima, kako Vam se u usporedbi s njima čini zgrada varaždinskog kazališta? Pruža li ono i danas primjerene uvjete za rad ansamblu?

- To je odlično projektirano kazalište. Ima mnogo iskoristivih prostora koji pružaju dobre mogućnosti i za probe, izvedbe, prezentacije, tribine. Kazalište je u kontinuiranoj obnovi. Želimo poboljšati sve uvjete rada u kazalištu. Nastavili smo s radovima na obnovi loža, prošle godine smo otvorili obnovljenu Scenu Rogoz, koja sada zadovoljava sve tehničke standarde. Uskoro kreće obnova još jednog prostora, Scene Petar Veček, koja će također biti jedan od budućih prostora i za probe, izvedbe, ali i za različite programe. Bit će obnovljena kao multifunkcionalni prostor. U planu je obnova rasvjetnog parka koja bi trebala biti dio energetske obnove. Ulaganje u obnovu zgrade visoko je među našim investicijskim planovima.

Što Senka Bulić kaže o interakciji između publike i njegovog kazališta, novoj nagradi za najbolje glumačko ostvarenje koja nosi naziv po Tomislavu Lipljinu, kako ocjenjuje proteklu kazališnu sezonu i što publika može očekivati u novoj sezoni, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...