Ravnateljica Etnografskog muzeja dobila spor protiv rješenja ministarstva kulture

M.P./Varaždinske vijesti | 18.2.2016. u 16:52h | Objavljeno u Društvo

Iz zagrebačkog Etnografskog muzeja danas su izvijestili da je Upravni sud u Zagrebu donio presudu protiv rješenja Ministarstva kulture iz veljače 2014. godine, (temeljem tužbe tadašnje muzejske savjetnice Goranke Horjan, a sadašnje ravnateljice Etnografskog muzeja u Zagrebu), u korist tužiteljice i donio odluku kojom se poništava imenovanje njezine protukandidatkinje na mjesto ravnateljice Muzeja Hrvatskog zagorja.

- Naime, Goranka Horjan, bila je dugogodišnja ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja i u svome mandatu realizirala programe poput izgradnje i dovršenja Muzeja krapinskih neandertalaca, uređenja dvorca Veliki Tabor, vodila prijavu za Studio Galerije Antuna Augustinčića te za brojne projekte kojima je osigurala Muzejima oko 25 milijuna kuna iz EU fondova. Bez obzira na sve, nije dobila novi mandat u vrijeme ministrice Andree Zlatar Violić.

Zbog niza nepravilnosti u postupku koje je učinilo Ministarstvo kulture, Horjan je uložila tužbu na Rješenje Ministarstva kulture RH kojim je to tijelo imenovalo Vlastu Krklec ravnateljicom Muzeja Hrvatskog zagorja. Iz priloženih dokaza bilo je vidljivo da Ministarstvo kulture odluku o imenovanju nije donijelo temeljem natječajne dokumentacije, stoga je Upravni sud, provjerivši sve dokaze i saslušavši svjedoke, donio presudu u kojemu nalaže Ministarstvu kulture poništenje tog rješenja.

Osim propusta u proceduri nadležni sud je ustanovio da je ministrica Zlatar Violić imenovala za ravnateljicu osobu čiji su programski prijedlozi bili u suprotnosti s usvojenim muzeološkim i konzervatorskim dokumentima te elementima usvojenog Strateškog plana Muzeja Hrvatskog zagorja. Stoga sporno rješenje nije moglo biti zakonito te sud nalaže Ministarstvu kulture da provede ponovni postupak - navode iz muzeja.