Radionica "Spoj kultura: Hrvatska i Nepal" završila uličnim performansom "Zvuci svijeta"

vv | 28.8.2023. u 16:35h | Objavljeno u Društvo

Petodnevna radionica primijenjenog kazališta pod nazivom "Spoj kultura: Hrvatska i Nepal" uspješno je završila u petak, 25. kolovoza, uličnim performansom pod nazivom "Zvuci svijeta" izvedenim na Špancirfestu.

Radionica koja je ostvarena na inicijativu i uz podršku Grada Varaždina, u organizaciji Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu, okupila je jedanaest radnika iz Nepala, zaposlenika tvrtke Koka d.o.o., koji su istraživali aspekte kazališta s ciljem promicanja međukulturalnog razumijevanja i zajedništva, a bila je usmjerena na stvaranje sigurnog prostora za izražavanje osobnih priča, istraživanje identiteta i poticanje kreativnih procesa pomoću dramskih metoda i etno glazbe koji su sjedinjavali elemente nepalske i hrvatske i kulture.

zvuci svijeta nepal 4

zvuci svijeta nepal 2

Poseban naglasak bio je stavljen na etno glazbu kao ključni element ovog interkulturalnog iskustva. Sudionici su učili ritmove uz pomoć raznih udaraljki, koristeći ih za stvaranje povezanosti s glazbom i njezinom moći prenošenja emocija i energije. Etno glazba iz Nepala i Hrvatske tkala je most između dviju kultura, stvarajući okvir za stvaralaštvo i prijateljstvo.

zvuci svijeta nepal 7

Nadalje, dramske tehnike su se pokazale kao snažan alat za poticanje komunikacije, izgradnje međusobnog povjerenja i oslobađanje kreativnosti. Pantomima, igre uloga, scenske slike i druge tehnike bile su korištene kako bi se istražile teme koje su značajne za obje kulture, kao što su obitelj, identitet, migracija i međusobno razumijevanje.

Kao kulminacija petodnevnog procesa, održan je ulični performans "Zvuci svijeta" i koji je oduševio mnogobrojne posjetitelje Špancirfesta. Energija koja je vladala tijekom performansa, na kojem je nazočio i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, bila je zarazna, a sudionici su s ponosom predstavili svoje novo stečene vještine. Posebno je izražen bio ponos naših novih sugrađana iz Nepala koji su imali priliku prenijeti djelić svoje kulture široj publici.

zvuci svijeta nepal 6

zvuci svijeta nepal 8

Ova radionica primijenjenog kazališta i ulični performans svijetli su primjer kako umjetnost može premostiti kulturne razlike, poticati razmjenu ideja te stvarati mostove među ljudima.

zvuci svijeta nepal 5

Autorica radionice je Tanja Novak, voditeljica Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu. Novak je prošle godine uspješno organizirala radionicu integracije za djecu izbjeglu iz Ukrajine, te je svoje bogato iskustvo i stručnost prenijela na ovu jedinstvenu inicijativu. Njezin suradnik na ovom projektu bio je Nikola Švenda, koji posjeduje dugogodišnje iskustvo sviranja, posebno u svijetu bubnjeva i udaraljki te Bard Krsto Plemić, dugogodišnji polaznik KSM, koji je iskustvom uličnih svirki dao vrijedan doprinos pri oblikovanju nastupa na izuzetno autentičan način. Sinergija stručnosti, iskustava i posvećenosti voditelja igrala je značajnu ulogu u oblikovanju dubokog i inspirativnog iskustva radionice "Spoj kultura: Hrvatska i Nepal" za njene polaznike.

Kakva su iskustva polaznika s radionice?

Lok Bahadur (Nepal): To mi je prvi puta da sam svirao neki instrument. Svi smo vrlo sretni i zahvalni što nam je omogućeno da sviramo naše pjesme iz Nepala i da predstavimo našu kulturu!

Arun Rai (Nepal): U Hrvatskoj sam već tri godine i radim u tvrtki Koka. Vrlo sam uzbuđen zbog nastupa. Želim u ime svih nas zahvaliti Ivani Mudnić, koja nas je iz tvrtke uputila na radionicu, zatim našim voditeljima, Tanji, Nikoli i Bardu, vrlo smo zahvalni za ovo iskustvo!

Lutra Bahadur Gharti (Nepal): Svi smo vrlo sretni, sretni što smo se zajedno okupili, uživali smo u ovom iskustvu i na performansu!

Jitendra Partapati (Nepal): Vrlo sam sretan i vrlo zahvalan, i zahvaljujem našim voditeljima što su nam dali ovu priliku za druženje i za nastup!

Rupen Saru (Nepal): Vrlo sam sretan što smo imali prilike predstaviti svoju kulturu na ulicama Varaždina i vrlo ponosan! Bilo je nezaboravno.