Putevima revolucije: Varaždinski antifašisti na Sutjesci, Neretvi i Kozari Foto: ZUABA Varaždinske županije

Putevima revolucije: Varaždinski antifašisti na Sutjesci, Neretvi i Kozari

Varaždinske vijesti | 3.9.2018. u 11:28h | Objavljeno u Društvo

U sklopu programa svojih godišnjih aktivnosti te obilježavanja 75. godišnjice velikih bitaka iz NOB-e, varaždinski antifašisti posjetili su povijesna mjesta u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Posljednjeg kolovoškog vikenda, kada je u Varaždinu dosegnut vrhunac Špancirfesta, antifašisti su otputovali u Tjentište u istočnoj Bosni gdje se u ljeto 1943. vodila bitka na Sutjesci, najveća na ovom prostoru tijekom Drugog svjetskog rata.

- U toj je jednomjesečnoj borbi izginuo velik broj partizana, oko 7500, a od toga najviše boraca iz Dalmacije. Sljedećeg dana krenulo se u Jablanicu, na mjesto bitke na Neretvi gdje se još uvijek nalazi srušeni most, doduše replika koja je zamijenila orginalnu ruševinu. U Muzeju „Bitke za ranjenike na Neretvi“ antifašisti su razledali obnovljeni postav i tom zgodom se susreli sa slovenskim srednjoškolcima iz Kranja koji su ovdje bili na terenskoj nastavi. Uz sarajevske znamenitosti poput Knjižnice, Sevilja, Principovog mosta, Baščaršije, obiđeni su vrelo Bosne te je popijena kahva u neizostavnom Travniku. Povratak u Hrvatsku uključio je stajanje i posjet NP Kozari, još jednom mjestu velike bitke iz 1942. godine. Brojna kozaračka siročad našla su svoj novi dom i u našim krajevima kamo su dospjeli preko Crvenog križa - napomenuo je Milivoj Dretar, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista (ZUABA) Varaždinske županije.

Na svim mjestima posjeta, Varaždinci su položili cvijeće i minutom šutnje odali počast palim borcima u Narodnooslobodilačkoj borbi.

- Iako u autobusu nije bilo boraca koji se radi poznih godina nisu mogli odazvati putovanju, raspoloženje je bilo odlično. Odmah je dogovoreno da se krajem studenog organizira novi posjet, ovog puta u Jajce gdje su donijete povijesne odluke o poslijeratnom uređenju i granicama - istaknuo je Dretar.

antifasisti-varazdin-1-sutjeska.jpg

antifasisti-varazdin-2-neretva.jpg

antifasisti-varazdin-3-kozara.jpg