Predstavljen bogat program 26. Međunarodnog festivala čipke Foto: Grad Lepoglava

Predstavljen bogat program 26. Međunarodnog festivala čipke

Varaždinske vijesti | 31.8.2022. u 19:55h | Objavljeno u Društvo

Od 9. do 11. rujna Lepoglava će biti čipkarski centar svijeta.

Naime, u tom će se periodu u Lepoglavi održavati 26. Međunarodni festival čipke na kojem će ljepotu i umijeće izrade čipaka javnosti predstaviti čipkarice iz osam europskih zemalja (Slovačke, Slovenije, Mađarske, Italije, Bosne i Hercegovine, Poljske, Malte i Belgije) i devet hrvatskih čipkarskih centara.

- Brojne čipke iz inozemstva i Hrvatske, koje će se i ove godine, na jednom mjestu, moći vidjeti u Lepoglavi, bogatstvo su ovog festivala - istaknula je direktorica ureda Turističke zajednice Grada Lepoglave Ljubica Dubovečak najavljujući, na konferenciji za medije, 26. izdanje Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi i njegov program.

presica_cipkarski_festival_lepoglava_31082022_2.jpg

Uz tradicionalne, predstavljene će biti i moderne čipke Tema ovogodišnjeg festivala je "Čipka i umjetnost", a zemlja partner Slovačka Republika iz koje dolazi čak 11 izlagača.

- U okviru festivalske teme bit će predstavljene čipke koje će se transformirati u različite oblike. Neće biti predstavljene samo tradicionalne čipke nego i čipke koje su poprimile moderan oblik. Prezentirane će biti kroz različite instalacije, ali će srž ostati tradicijska - otkrila je Dubovečak najavivši uz izložbe i brojne druge festivalske programske sadržaje.

presica_cipkarski_festival_lepoglava_31082022_3.jpg

I ove će godine tako biti održane brojne radionice na kojima će biti predstavljena izrada lepoglavske čipke, licitara, predmeta od krep papira i rogoza te vezenje. Održano će biti i zanimljivo predavanje "Čipka i staklo", a u suradnji s Hrvatskim origami društvom, predstavljeni će biti origamiji koji podsjećaju na čipku.

presica_cipkarski_festival_lepoglava_31082022_1.jpg

Predstavljanje zemlje partnera pratit će tradicijska gastronomska ponuda, kako zemlje partnera tako i domaćina festivala te nastup Folklornog društva "Mladost" iz Banske Bistrice. Posjetitelji će moći razgledati i izložbu "This is Slovakia" koja će biti postavljena u suradnji s Veleposlanstvom Slovačke Republike.

I ove će se godine u okviru festivala održati Sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata kao i filatelistička izložba na kojoj će biti predstavljena dopisnica s pravom lepoglavskom čipkom.

Bogat glazbeni program 26. Međunarodnog festivala čipke

Posebno bogat bit će glazbeni program festivala. Najavio ga je njegov voditelj Vjeran Ježek.

- Glazbeni dio programa ponudit će od klasike, jazza do crossover glazbe. Nastupit će klasični ansambli i jazz orkestri, a posebno treba istaknuti nastup Zagrebačkog gudačkog kvarteta, najstarijeg i najnagrađivanijeg hrvatskog ansambla koji je, primjerice, nastupao i na pozornici Carnegie Halla i u dvorani Berlinske filharmonije. Također, ističem i nastup čelistice Ane Rucner koja će svojim osebujnim performansom i aranžmanima pokazati zašto je toliko posebna i popularna u Hrvatskoj i svijetu - najavio je Ježek ističući važnost kulture općenito, a koja će u Lepoglavi za vrijeme trajanja 26. Međunarodnog festivala čipke biti itekako zastupljena.

presica_cipkarski_festival_lepoglava_31082022_4.jpg

Istaknuo je tom prigodom pomoć Jochena Gnauerta iz njemačke kulturne agencije Kulturgipfel koji je dao nove impulse i ideje koje su omogućile da se festival organizira na način kako to rade zemlje zapadne Europe.

Uz Zagrebački gudački kvartet i čelisticu Anu Rucner, u glazbenom programu festivala nastupit će i Big band Čakovec, a godišnji će koncert održati Limena glazba Lepoglave.

presica_cipkarski_festival_lepoglava_31082022_5.jpg

26. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Hrvatske turističke zajednice, Varaždinske županije i Grada Lepoglave.

presica_cipkarski_festival_lepoglava_31082022_6.jpg