PREDAVANJE U MMČ Povjesničar Neven Budak govori o ulozi prvih vladara u stvaranju hrvatske povijesti

VV | 25.6.2024. u 09:30h | Objavljeno u Društvo

POPULARNA PREDAVANJA PETKOM U MUZEJU

prof. dr. sc. Neven Budak: „Dva vladara ili kako se stvarala hrvatska povijest“

Mjesto događanja: Multimedijalna dvorana Riznice Međimurja

Vrijeme događanja: petak, 28.6.2024. u 19 sati ___________________________________________________________________________

Muzej Međimurja Čakovec poziva sve zainteresirane na predavanje povjesničara Nevena Budaka.

Na peto po redu popularno predavanje u Riznicu Međimurja dolazi poznati hrvatski povjesničar prof. dr. sc. Neven Budak.

Redoviti je profesor povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Pokretač je i voditelj doktorskog studija medievistike na Sveučilištu u Zagrebu. Od 1994. do 2005. godine sudjeluje i u poslijediplomskoj nastavi Srednjoeuropskoga sveučilišta u Budimpešti. Jedan od osnivača povijesnoga društva Otium. Bavi se hrvatskom ranosrednjovjekovnom te urbanom i socijalnom poviješću. Kao rezultat njegova zanimanja za pitanja hrvatskog identiteta nastala je dvosveščana enciklopedija Croatica, koja obrađuje doprinos Hrvata svjetskoj kulturnoj baštini. Sudjeluje ili je sudjelovao u uredništvu i savjetu nekoliko časopisa u Hrvatskoj, Austriji, Sloveniji, Njemačkoj i Rusiji. Od 1999. godine predsjednik je Hrvatskoga nacionalnog odbora za povijesne znanosti. Od 2009. do 2013. bio je član Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje. Od 2012. do 2015. bio je posebni savjetnik za znanost Predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Pod njegovim je vodstvom 2012.-2014. izrađena Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije. Dobitnik je Nagrade Grada Zagreba, Velikog počasnog križa zemlje Gradišče i medalje Filozofskog fakulteta. Počasni je član Hrvatskog antropološkog društva i Međunarodne komisije za povijest gradova. Glavna djela: Prva stoljeća Hrvatske (1994), Gradovi Varaždinske županije u srednjem vijeku (1994), Kroatien. Landeskunde – Geschichte – Kultur – Politik – Wirtschaft – Recht (suurednik, 1996), Etnogeneza Hrvata (urednik, 1996), Karlo Veliki. Karolinzi i Hrvati (2001), Habsburzi i Hrvati (suautor, 2003), Hrvatska povijest srednjeg vijeka (suautor, 2006), Hrvatska i Slavonija u ranome novom vijeku (2007). Bio je stručni suradnik na snimanju dokumentarnog serijala „Hrvatski kraljevi“, „Dubrovačka Republika“ i „Doba uskoka“.

O predavanju „Dva vladara ili kako se stvarala hrvatska povijest“

Sljedeće, 2025. godine, obilježavat će se 1100. obljetnica navodne krunidbe kralja Tomislava. Predviđeni su znanstveni skupovi i izložba, uz barem jedan igrano-dokumentarni film, koji će pridonijeti učvršćenju mita o Tomislavu kao prvom hrvatskom kralju. Sve je to nastavak slične proslave održane prije stotinu godina, a ta je pak proslava bila utemeljena u radovima nekoliko vodećih hrvatskih povjesničara devetnaestog stoljeća, među koji se ističu Franjo Rački i Ivan Kukuljević Sakcinski. Njihovi su članci, a potom i proslava 1925., bacili u sjenu jednog drugog hrvatskog vladara, o kojemu znamo više nego o Tomislavu, a to je bio Trpimir. Na predavanju će se pokazati na čemu temeljimo naša znanja o dvojici istaknutih hrvatskih vladara te koja su od tih "znanja" temeljena na povijesnim izvorima, a što je rezultat domišljanja povjesničara i njihova nastojanja da konstruiraju priču koja bi odgovarala očekivanjima javnosti.