PRAZNIK RADA Najavljena tradicionalna proslava na Dravi uz 6.000 porcija besplatnog graha

MGA | 22.4.2024. u 10:58h | Objavljeno u Društvo
Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković pozvao je građane da na proslavu prvog svibnja na Dravi dođu u što većem broju pješke ili biciklima i poželio im dobar provod u prirodi

Grad Varaždin i ove godine povodom Međunarodnog praznika rada u srijedu, 1. svibnja, priprema veliku proslavu na izletištu Drava. Uz glazbeno-zabavni program i tombolu, tom će se prigodom podijeliti oko 6.000 besplatnih porcija graha. Ovogodišnji program najavili su zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković i direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina Jelena Toth.

- Na izletište na Dravi povodom proslave Praznika rada svake godine dolaze naši sugrađani, ali i posjetitelji iz bliže i šire okolice. Nadamo se da će nas vrijeme i ove godine poslužiti, jer to je ključno za dobru zabavu i dobar izlet u prirodu. Paralelno krećemo i s uređenjem cijelog tog dijela Drave. Kao i svake godine krećemo s budnicom i sa svim popratnim sadržajima te pozivamo naše sugrađane da dođu i uživaju u dobrom društvu i dobrom programu - rekao je Marković uz molbu da Varaždinci u što većem broju dođu pješke ili biciklima. Za budnicu je zadužen Puhački orkestar KUD-a HŽ-a Varaždin. Budnica kreće od 8.30 sati ujutro na sedam lokacija u gradu; na Banfici, u Trakokošćanskoj ulici, kod zgrada u blizini II. OŠ, u POS naselju, na Grabanicama, u Novom POS-u, u Ulici Miroslava Krleže i na Trgu Kralja Petra Svačića.

- Okupljanje na Dravi počinje od 9:30 sati, a u 10 sati s budnicom počinje glazbeno-scenski program u kojem sudjeluju Centar tradicijske kulture Varaždin, Plesni klub Feel, Varaždinske mažoretkinje i Glazbena radionica “Mali slavuji” DVD-a Varaždin. Pet minuta prije podneva nastupaju kuburaši, već tradicionalni gosti iz Maruševca, a u podne slijedi obraćanje gradonačelnika Varaždina te podjela graha i zatim svirka taburaškog sastava - navela je Jelena Toth uz poziv svim građanima da dođu na Dravu.

Marković je naveo da je i ove godine glavni sponzor programa tvrtka SES koja počinje s izgradnjom maloprodajnog S-Parka u sklopu Urbane regeneracije Varteks. Istaknuo je da se putem sponzora pokriva cjelokupni iznos troška proslave Praznika rada, od čega najveći dio, oko 70 posto, otpada na pripremu graha i najam šatora.

ZAKLADA SOLIDARNOSTI GRADA VARAŽDINA
Dobrotvorna tombola za socijalno i zdravstveno potrebite

I ove će godine na Dravi biti organizirana dobrotvorna tombola Zaklade solidarnosti Grada Varaždina po cijeni od dva eura.

- Varaždinci jako vole ovu tombolu, nadamo se da ćemo i ove godine prikupiti oko 2.300 eura, koliko se skupilo prošle godine. Sredstva su namijenjena ljudima koji su u socijalnoj ili zdravstvenoj potrebi i s njima smo solidarni u trenutku kad im je to najpotrebnije - rekla je v.d. upraviteljica Zaklade Dubravka Biberdžić zahvalivši se svim sponzorima koji su se dosad uključili donirajući nagrade za tombolu, kao i onima koji će se još uključiti.

ORGANIZACIJA PROSLAVE 1. SVIBNJA 2024. NA IZLETIŠTU DRAVA

Grad Varaždin

Turistička zajednica Grada Varaždina

Zaklada solidarnosti Grada Varaždina

Parkovi

Gradska tržnica Varaždin

Sponzor: SES Spar European Shopping Centers

OKVIRNI PROGRAM:

8.30 – tradicionalna budnica – puhački orkestar KUD HŽ Varaždin na 7 lokacija u gradu: Trakošćanska, POS (Jalkovečka), Banfica, Grabanice, novi POS (V. Novaka), Ulica Miroslava Krleže, zgrade kod 2. osnovne škole i Trg kralja Petra Svačića.

IZLETIŠTE DRAVA ( Dravski bazeni )

09.30 – 10.00 - okupljanje sudionika  - GLAZBA S RAZGLASA

10.00 -  PRVOMAJSKA BUDNICA – puhački orkestar -  KUD HŽ VARAŽDIN

10.15 - 12.00  glazbeno scenski program,  voditelj Saša Grabarić,  i igre na otvorenom u organizaciji Zajednice sportskih udruga

                10.15 - 10.25 CENTAR TRADICIJSKE KULTURE VARAŽDIN

                10.30 - 10.35 PLESNI KLUB FEEL

                10.40 - 10.45 GLAZBENA RADIONICA PJEVANJA "MALI SLAVUJI" DRUŠTVA NAŠA DJECA VARAŽDIN

                10.50 - 11.00 VARAŽDINSKE MAŽORETKINJE

                11.05 - 11.15 CENTAR TRADICIJSKE KULTURE VARAŽDIN

                11.20 - 11.25 PLESNI KLUB FEEL

                11.30 - 10.35 GLAZBENA RADIONICA PJEVANJA "MALI SLAVUJI" DRUŠTVA NAŠA DJECA VARAŽDIN

                11.40 - 11.50 VARAŽDINSKE MAŽORETKINJE

11.55 – pucanj kuburaši  - Kuburaška udruga Maruševec (KUM)

12.00 – obraćanje Gradonačelnika

12.10 – podjela graha 

12. 15 – 15.00 TAMBURAŠKI SASTAV ŠPANCIR (3x 45min + pauze u kojima je glazba s razglasa)