Povodom Dana Europe u varaždinskom HNK predstava "Kadišl i nebeski putnici" Foto: HNK Varaždin

Povodom Dana Europe u varaždinskom HNK predstava "Kadišl i nebeski putnici"

Varaždinske vijesti | 7.5.2022. u 19:29h | Objavljeno u Društvo

Povodom Dana Europe, u nedjelju, 8. svibnja, s početkom u 20 sati, u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu održat će se predstava "Kadišl i nebeski putnici" - hommage stradalim Židovima u Hrvatskoj tijekom 2. svjetskog rata.

Predstavi će nazočiti i gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj.

Informacije o predstavi iz HNK u Varaždinu:

U zapisima pod naslovom Kadišl i nebeski putnici, govori se o stradanjima Židova u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata, u doba režima NDH. Tada su Židovi, bez obzira na spol i dob bili prvo označeni (žutom Davidovom zvijezdom), pa uhićeni, deportirani u logore i na kraju ubijeni. Jednostavnog jezika, bez ikakve patetike, uz suzdržane emocije, pratimo sudbine nevinih žrtava.

Predstava asocijativno prati zapise, tražeći iskre nade u rastućem beznađu i očaju. Male geste, tiha pomoć i sućut, suprotstavljeni su vladajućoj mašineriji smrti. Četvero glumaca varaždinskog HNK: Elizabeta Brodić, Karlo Mrkša, Gordana Slivka i Zvonko Zečević, uz violončelista Mateja Ilčića, dočarat će doba u kojem je ljudskost bila na najvećoj kušnji. Predstava je nastala prema proznom djelu Jasminke Domaš, dramaturški ju je osmislila i režirala Sanja Ivić, autor glazbe je Davor Bobić, kostime je odabrala Žarka Krpan, a oblikovatelj video projekcija je Zlatko Milec.