Niz događanja uz Dane Centara izvrsnosti: tri festivala i 1. konferencija o radu s darovitima Foto: Ilustracija

Niz događanja uz Dane Centara izvrsnosti: tri festivala i 1. konferencija o radu s darovitima

IHR/Varaždinske vijesti | 23.4.2019. u 11:31h | Objavljeno u Društvo

Tjedan u Varaždinskoj županiji u znaku je Dana Centara izvrsnosti. U sklopu Dana centra izvrsnosti bit će održana tri festivala: iz iznofrmatike, matematike i šaha, na kojima će se okupiti oko 2.000 učenika iz Varaždinske županije, brojnih drugih hrvatskih županija, kao i iz Slovenije.
Glavni događaj bit će u petak, kada će se pod pokroviteljstvom Mnistarstva znanosti i obrazovanja biti održana 1. međunarodna tematska konferencija "Rad s visokomotiviranim učenicima", na kojoj će predavanja održati devet vodećih stručnjaka u Europi za rad s darovitom djecom.
Centri izvrsnosti Varaždinske županije su jedini europski centar za darovite u Hrvatskoj te jedan od 25 takva centra u svijetu. Prvi Dani centara organiziraju se s ciljem promicanja sustavnog rada s darovitom djecom, prepoznavanja njihovih talenata i odavanja priznanja marljivosti i upornosti, osobinama koje krase i više od 800 polaznika deset centara izvrsnosti Varaždinske županije. Sve počinje sutra u Prvoj gimnaziji Varaždin 2. Festivalom informatike "INFO@FEST", na kojem će sudjelovati 160 učenika osnovnih škola te 39 srednjoškolaca. Učenici osnovnih i srednjih škola natjecat će se u programiranju, a ujedno će biti organizirane različite radionice. Uz to, sudionici Festivala će se moći upoznati s 3D modeliranjem, digitalnom obradom profesionalne fotografije, kao i 3D printom te osnovama robotike.
U četvrtak, 25. travnja na rasporedu je 5. Festival matematike Varaždinske županije koji se održava u Gospodarskoj školi Varaždin, a u petak će se u hotelu Turist održati 1. međunarodna tematska konferencija "Rad s visokomotiviranim učenicima".