Počinje 18. Trash Film Festival, ploča na Stazi slavnih - Nenadu Brixyju

jm/vv | 3.9.2023. u 19:16h | Objavljeno u Društvo

U Varaždinu od 6. do 9. rujna

Punoljetno izdanje Trash Film Festivala koje će u Varaždinu biti održano od 6. do 9. rujna počet će svečanim otvorenjem u Uskoj ulici u kojoj će trashovci postaviti novu ploču na Stazu slavnih.

Ovoga puta ploču će dobiti Nenad Brixy, hrvatski novinar, romanopisac, komediograf, prevoditelj, pokretač i urednik mnogih časopisa, među kojima su i Varaždinske vijesti, u kojima je kao urednik radio od 1945. do 1947. godine, koji je široj javnost ipak najpoznatiji kao prevoditelj talijanskog stripa Alan Ford. Ploču će u 17.30 otkriti Marinko Prga, član glumačkog ansambla varaždinskog HNK-a, a nakon toga će trashovci u Uskoj prirediti kulturno-umjetnički program.

Od četvrtka do subote u kinu Gaj će biti projekcije filmova koji su u utrci za prestižnu nagradu Zlatna motorka, a o dobitnicima će odlučivati stručni žiri i publika. U četvrtak će u Elephantu u 19 sati početi filmski kviz kojeg će pripremiti popularni kvizaš Krešimir Međeral Sučević, a prije toga će svi zainteresirani moći sudjelovati u debati "AI u horor filmovima" koju će voditi prof. dr. sc. Tomislav Pletenac.

U petak će u kinu Gaj, uz projekcije filmova u službenoj konkurenciji, biti upriličena i premijera filma Riffs of Revolution, s početkom u 20 sati, a nakon toga u Elephantu i koncert festivalskog benda Fakin' Lajsne s početkom u 22.30.

U subotu prijepodne, prvi put u sklopu festivala, u Elephantu trashovci priređuju sajam ploča i stripova a dodjela Zlatnih motorki bit će u kinu Gaj od 19 sati.

Punoljetno izdanje ovog jedinstvenog žanrovskog festivala u ovom dijelu svijeta završit će u Elephantu koncertom zagrebačke grupe "Eter" čiji će koncert početi u 21 sat.