Početak klimatološke zime obilježit će prve prave zimske vremenske (ne)prilike Foto: VV arhiva / ilustracija

Početak klimatološke zime obilježit će prve prave zimske vremenske (ne)prilike

Varaždinske vijesti | 30.11.2020. u 21:55h | Objavljeno u Društvo

S 1. prosincem počinje klimatološka zima (kalendarska počinje 21. prosinca), a već prve njene dane obilježit će zimski uvjeti - snijeg, susnježica, poledica, obilna kiša, jaka i olujna bura i jugo, napominju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

- U srijedu i četvrtak u Genovskom zaljevu se stvara ciklona koja će se, prema najnovijim dostupnim prognostičkim izračunima, najvjerojatnije premještati nad Jadran. Prema istoku kontinenta smještena je anticiklona u kojoj se nagomilao vrlo hladan zrak. U kombinaciji s navedenom ciklonom, koja donosi vlažan zrak s juga, u našim će krajevima biti oborina, ponegdje i obilnih. Jačat će i vjetar - jaka i olujna bura na sjevernom Jadranu, u Dalmaciji jako i olujno jugo i istočnjak. Na udare brzina vjetra mjestimice veća i od 90 km/h. U četvrtak će bura na sjevernom Jadranu slabjeti - kažu iz DHMZ-a.

- Prije srijede uglavnom će još biti suho, a u srijedu na Jadranu kiša, u zapadnim krajevima unutrašnjosti snijeg, najprije u gorju (u istočnim krajevima u srijedu većinom bez oborina, a zatim malo kiše). No po visini će ispred ciklone s juga postupno pritjecati topliji zrak zbog čega će snijeg postupno prijeći u zrnca, susnježicu i kišu, najprije u južnoj Lici i središnjim predjelima. Zbog hladnog tla i prizemnih slojeva zraka velika je vjerojatnost smrzavanja kiše na tlu te upozoravamo na veliku vjerojatnost nastanka poledice - napominju.

Snježni pokrivač najavljen je osobito za Gorski kotar i sjevernu Liku, gdje će do kraja četvrtka snježne oborine vjerojatno biti obilnije uz visine snijega na tlu ponegdje više i od 20 cm. Susnježica i snijeg u srijedu su mogući i u unutrašnjosti Istre i podno Velebita nošene burom. Na Jadranu će biti obilne kiše, u Dalmaciji i grmljavine, a nerijetko se tijekom dva dana očekuje ukupno i više od 50 mm. Meteorolozi upozoravaju da je u Dalmaciji lokalno moguće više i od 100 mm uz mogućnost bujičnih i urbanih poplava te – u kombinaciji s jugom - plavljenja riva.

- Zbog svega opisanog, zimske će uvjete u srijedu i četvrtak pratiti i opasne vremenske pojave za koje tek slijede upozorenja: obilna kiša i olujni vjetar na moru, obilniji snijeg u gorju, snježni pokrivač ponegdje i u nizinama na sjeverozapadu, te kiša koja se smrzava na tlu i stvara opasnu poledicu - napomenuli su iz DHMZ-a i upozorili na probleme u prometu.