Počeo sedmi MOP Špancirfest: nađite nešto za sebe iz bogatog programa

VV | 18.5.2018. u 11:51h | Objavljeno u Društvo

U organizaciji Udruge MOP i Turističke zajednice grada Varaždina te pod pokroviteljstvom Sveučilišta Sjever i Grada Varaždina, u četvrtak 17. svibnja u varaždinskom HNK otvoreno je sedmo izdanje MOP Špancirfesta koji obuhvaća predavanja, tjedne radionice, izložbe, video projekcije, interaktivne instalacije, performanse, filmske projekcije te audiovizualne instalacije integrirane u glazbeni dio.

Prvoga dana svi okupljeni imali su prilike vidjeti izložbe HDD pod nazivom “Politika emocija – dizajn indie videoigara”, „100 uzoraka na sjedalima“ i „Video feedback“, a na rasporedu su i brojne radionice s tematikom moderne web tehnologije, ilustracije, gaminga i interakcije.

- Veliko nam je zadovoljstvo što festival broji sedmo izdanje. Ovim projektom nastojimo aktivirati zajednicu kroz projekte koji obuhvaćaju kreativni razvoj, upravljanje tehnologijama, audiovizualnu umjetnost, dizajn interakcija, vizualnu komunikaciju te multimedijalnu produkciju i oblikovanje. Pozivamo sve zainteresirane da dođu u Varaždin i uživaju u bogatom programu koji smo pripremili - izjavio je organizator festivala Fran Mubrin.

U petak 18. svibnja u Galerijskom centru Nikola Leskovar i Marko Presečki izvest će multimedijalno poetski performans pod nazivom “Čudovišta iz rukopisa”. Festivalski program dodatno će obogatiti prikazivanje najbolji filmova s Međunarodnog studentskog filmskog festival STIFFl u kinu Gaj, a za širu javnost na MOP-u će se predstaviti i Dorian Celcer s projektom “Rijeka 2020: Europska prijestolnica culture”.

Posljednjeg dana festivala, u subotu 19. svibnja, u HNK-u Varaždin održat će se i šest predavanja koja obuhvaćaju šire digitalno stvaralaštvo i dizajn. Organizatori izdvajaju radionicu programiranja za izbjeglice realiziranoj u suradnji s humanitarnom udrugom Borders: none čiji je cilj pomaganje izbjeglicama integrirati se u društvo.

Veliku završnicu sedmog izdanja MOP Špancirfesta u subotu 19. svibnja obilježit će razgovori s umjetnicima i programerima od 17.30 do 20 sati te zanimljivi i zabavnim sadržaji u večernjim satima, pri čemu se svakako izdvaja koncert iznimnog dua Diyla feat DJ Yesh i sarajevskog futurističkog elektro-glazbenog projekta dRUMELOD koji će zasvirati u mističnom ambijentu Sinagoge, dok će se atmosfera ranije istoga dana zagrijavati uz House večeri u Elephantu gdje nastupaju River Festival Sound System s DJ postavom.

Označeno u