Počele prijave za 19. Ljetne filmske radionice - film, video, glazba i likovnost Foto: Vanima

Počele prijave za 19. Ljetne filmske radionice - film, video, glazba i likovnost

VANIMA/vv | 26.6.2023. u 20:33h | Objavljeno u Društvo

Radionice od 10. do 15. srpnja

Atraktivna i neobično zanimljiva zbivanja organizirat će u srpnju u Varaždinu Filmsko-kreativni studio VANIMA. Program je uglavnom vezan uz već tradicionalne 19. Ljetne filmske radionice. Radionice će ovog puta biti posvećene filmskoj animaciji, videu, glazbi i likovnosti za sve generacije.

Vanima u Centaru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 od 10. do 15. srpnja uz četiri radionice priprema i dvije posebnosti - izložbu i jazz/swing koncert. Ljetne filmske radionice podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i grad Varaždin.

U prvih osamnaest godina u ljetnim radionicama koje organizira VANIMA sudjelovalo je više od 300 polaznika svih dobnih skupina, a kroz 36 različitih radionica je nastalo tridesetak radova. Polaznici su tako izraditi svoje prve animirane filmove u različitim tehnikama poput crtanja, raznih vrsta stop animacije, igrali se pijeskom, oživljavali lutke, snimali igrane filmove, otkrivali filmske trikove, stvarali eksperimentalne filmove i promo videa za društvene mreže, dokumentarne filmove i TV reportaže. Učili su osnove fotografije, slikali i crtali te pripremali i izlagali svoje prve izložbe. Sudjelovali su i „mali“ i „veliki“ polaznici, od predškolaca do odgojno obrazovnih djelatnika, pa su zahvaljujući ovom projektu pokrenute nove aktivnosti u vrtićima, osnovnim i srednjim školama koje potiču filmsku i medijsku pismenost na području grada Varaždina i Varaždinske županije.

Ove godine VANIMA nastavlja tradiciju i za sve zainteresirane priprema četiri različite radionice koje su za polaznike besplatne.

Animacija1.jpg

Animacija21.jpg

Animacija41.jpg

Prva radionica vezana je uz animirani film, a vodit će je voditelji i osnivači VANIME Dubravka Kalinić Lebinec i Srećko Lebinec. Cilj je radionice upoznati polaznike s osnovama izrade animiranog filma kako bi se lakše odlučili žele li rad u Filmsko-kreativnom studiju VANIMA odabrati kao redovitu izvanškolsku aktivnost tijekom nastavne godine. Polaznici će izraditi kratak animirani film, na zajednički odabranu temu, a radionica je namijenjena djeci od 8 do 12 godina.

Nešto stariji polaznici imat će priliku, kroz radionicu gitare, Jazz Manouche , upoznati osnove evropskog manouche swinga. Uz glazbenika, osnivača i člana Varaždincima već dobro poznatog, te vjerojatno najdugovječnijeg i najkvalitetnijeg hrvatskog sastava koji izvodi ovu vrstu glazbe, banda Gadjo Manouche, Krešu Tomića Bonza, polaznici radionice spremat će se za svirku na završnom koncertu 19. Ljetnih radionica Vanime.

Radionica je namijenjena djeci i mladima od 12 do 18 godina.

Radionicu izrade eksperimentalnog promo videa vodit će Monika Rusak, mag. medijske umjetnosti i prakse i mag. art. Bela Bračko – Milešević. Polaznici će učiti osnove eksperimentalnog filma kako bi se kasnije mogli aktivnije uključiti u izradu promo videa posvećenog keramici. Riječ je o programu Varaždinska tvornica eksperimentalnog filma koji će biti ostvaren u suradnji s HKU Kerameikon. Cilj je široj javnosti prezentirati pravo malo bogatstvo keramičkih umjetničkih djela autora iz cijelog svijeta koje čuvaju članovi HKU Kerameikon, a prikupljena su u zadnjih dvadesetak godina. Radionica je namijenjena polaznicima od 16 do 35 godina.

Pripremljena je još jedna zanimljiva radionica. S vještinama kaligrafije, polaznike će upoznati Krunoslav Čolo koji se profesionalno bavi kaligrafijom i heraldikom te grafičkim dizajnom. Radionica nema dobnih ograničenja i odličan je primjer međugeneracijske podrške..

Radionica animiranog filma, te radionica jazz manouche trajat će od 10. do 14. srpnja, svaki dan od 10 do 12 sati. Radionica izrade eksperimentalnog promo videa bit će održana od 10. do 12. srpnja od 17 do 19 sati, a radionica osnova kaligrafije održat će se 12. i 13. srpnja od 18 do 19.30 sati.

Prvi dan radionica spojen je s programom Podrum ponedjeljkom, a svoje radove publici će predstaviti jedan od voditelja – Krunoslav Čolo. Rijetka je prilika vidjeti njegove vješto iscrtane radove tehnikom kaligrafije, a izložba će ostati otvorena do 21. srpnja. Otvorenje će glazbenim nastupom uveličati drugi voditelj radionice, Krešimir Tomić Bonzo sa svojim jazz sastavom Gadjo Manouche.. Koncert spomenutog sastava uz koji će nastupiti i polaznici radionice gitare ujedno će biti završnica 19. Ljetnih radionica koja će se održati u dvorištu P4, 15. srpnja s početkom u 19:30 sati.

POVEZNICE NA PRIJAVE ZA POJEDINE RADIONICE:

Radionica animiranog filma

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScMgfKSa4UgCQm6JQYd2kM5QQlXFTz21ZFQkQMGOM7XdofgYQ/viewform

Radionica gitare

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScZO1Rj_AAH4DqAbO8vLmFOZBhG1VZn7xtJKjqIuX8LiEbxpQ/viewform

Radionica eksperimentalnog promo videa

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeHypKt3u6smoAvRsziNA0AUWaIWuYIlSqwITHE4ingaFPhBQ/viewform

Radionica kaligrafije

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScb4DO-_tYb1qsJPyGwigbscQWCEkF5Y9j1Zni9mUrlsTDWIQ/viewform