Pljesak i ovacije učenicima Glazbene škole Varaždin u Ravensburgu

J.Š./Varaždinske vijesti | 8.4.2018. u 14:01h | Objavljeno u Društvo

Dugotrajni pljesak i ovacije najveća su nagrada mladim glazbenicima, učenicima Glazbene škole u Varaždinu koji su zajedno s kolegama iz glazbene škole njemačkog grada Ravensburga održali koncert u tamošnjoj Evangelističkoj crkvi.

Nakon mjeseci priprema u svojim gradovima, mladi su glazbenici proteklih nekoliko dana zajedno uvježbavali izvedbu „Genesis suite“ engleskog skladatelja Tolge Kashifa. Odzvanjali su crkvom u srcu Ravensburga, varaždinskog grada prijatelja, zvuci obrade pjesama grupe The Genesis-The Ripples, Mad Man Moon, Land of Confusion i brojnih drugih, koje su, uobiličene u višestavačnu suitu za simfonijski orkestar i zbor izveli učenici glazbenih škola Varaždina i Ravensburga.

- Rekao bih da je ovaj koncert ostvarenje snova kako nas profesora tako i učenika. Predivna je atmosfera ovih dana vladala tijekom priprema u Ravensburgu, sklapali su učenici nova prijateljstva, mi profesori razmjenjivali iskustva, a ovaj koncert potvrda je kako kada je riječ o glazbi i suradnji koja je uistinu divna, ni kilometri udaljenosti ne predstavljaju nikakav problem - naglasio je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić.

Dodao je kako su učenici vježbali sa svojim profesorima proteklih mjeseci u Varaždinu, baš kao i njihovi kolege u Ravensburgu. Nakon proba po sekcijama koje su počele odmah po dolasku u Ravensburg učenici su se, kako je rekao ravnatelj Glazbene, „kliknuli“ i probe su proticale u odličnom raspoloženju.

- Kako se u Ravensburgu održava i Classic kamp ovo je bila i prigoda za naše učenike da upoznaju i kolege iz drugih glazbenih škola. Briljirali su u izvedbi ovog grandioznog djela, a i sam naziv suite „Postojanje“ vezan uz našu obljetnicu i sve je proteklo u slavljeničkom tonu 190. obljetnice Glazbene škole Varaždin. Kompozicija je iznimno zahtjevna i bila bi izazov i za profesionalne glazbenike, tako da smo još ponosniji što je došlo do realizacije ovog uspješnog glazbenog projekta - naglasio je Matačić.

Proteklih mjeseci mlade su varaždinske glazbenike, puhače i gudače, pripremali njihovi mentori. Profesorica Glazbene škole Dada Ruža uvježbavala je mješoviti zbor i gudače, profesor Nikola Novak puhačke dionice, a u izvedbi stavka Ripples pridružio se i donedavni učenik Glazbene škole, a sada student Muzičke akademije u Zagrebu, mladi pijanist Julijan Martinčević.

Među brojnim posjetiteljima koncerta uz gradonačelnika Ravensburga Daniela Rappa i njegovih suradnika, bio je i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar.

- S gradom Ravensburgom Varaždin njeguje već godinama prijateljstvo i suradnju, a kako uvijek možemo reći da na mladima svijet ostaje, tako mi je drago što je došlo do ove glazbene suradnje mladih i škola. Varaždinska glazbena škola ime Varaždina preko svojih je učenika prenijela širom svijeta, a nesumnjivo da će i ovaj koncert ostati zapisan kao još jedna sjajna ostvarena suradnja i zalog za nove zajedničke projekte koje planiramo, kako bi što više i bolje surađivali sa svojim prijateljima u Ravensburgu - istaknuo je zamjenik Avar.

U ime Varaždinske županije učenicima je na odličnom nastupu čestitala Vlasta Cindrić, izaslanica varaždinskog župana i županijska vijećnica, te članica Školskog odbora koja je istaknula da je bilo divno slušati mlade glazbenike u izvedbi ovog dijela.

- Mogu reći da smo svi mi ovdje iz Varaždina i danas mogli biti iznimno ponosni na ove mlade glazbenike, učenike Glazbene škole koja slavi svoj 190. rođendan. Pred njima je zasigurno svjetla glazbena budućnost i ne preostaje drugo nego im čestitati na ovakvom divnom koncertu i s veseljem očekivati uzvratni posjet u Varaždinu idućeg tjedna - rekla je Cindrić.

Veliku podršku u organizaciji ovog varaždinskog gostovanja u Ravensburgu i realizaciji koncerta pružio je Koncertni ured Varaždin.

- S gradom Ravensburgom sudjelovali smo na nekoliko zajedničkih kulturnih projekata, ali ovakvo gostovanje i projekt bio je veliki „zalogaj“ za sve. Više od 60 učenika i profesora iz Varaždina proteklih je dana u Ravensburgu finaliziralo ovaj glazbeni projekt. Znamo da kultura najbolje spaja, a kada se tome pridruže i mladi, budućnost suradnje između Varaždina i Ravensburga sigurno će biti svjetla - rekao je Raymond Rojnik, v. d. ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin.

U izvedbi Genesis suite učenicima iz Ravensburga i Varaždina pridružili su se i kolege iz gradova prijatelja Ravensburga-Mollet de Valles iz Katalonije i Rhondda Cynon Taff iz Walesa, tako da se je publici predstavilo gotovo 160 mladih glazbenika. Domaćini su za svoje varaždinske goste pripremili i izlete kao odmor od napornih proba, a druženja i prijateljstva nastavit će već za nekoliko dana u Varaždinu.

Nakon koncerta učenici Glazbene škole vraćaju se u domovinu, a u četvrtak stižu im u uzvratni posjet kolege iz Ravensburga. Zajedno će Genesis suitu izvesti na glavnom varaždinskom gradskom trgu u subotu 14. travnja u 18.30.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci