Pet kajkavskih županija 11. ožujka u nedjelju u Lisinskom predstavlja kontinentalnu Hrvatsku

J.Š./Varaždinske vijesti | 9.3.2018. u 18:05h | Objavljeno u Društvo

Pet kajkavskih županija: Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Varaždinska i Zagrebačka, Grad Zagreb i Radio Kaj – projektom Kajkavci u Lisinskom zajednički će, drugi put za redom, u gradu Zagrebu, predstaviti značaj, zanimljivosti, snagu i ponudu ovog dijela kontinentalne Hrvatske.

Projekt "Kajkavci u Lisinskom" će se održati 11. ožujka od 14 do 22 sata.

Naime, Varaždinska, Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Zagrebačka županija i Grad Zagreb partneri su na ovom kulturnom, gospodarskom i turističkom projektu.

Projektom "Kajkavci u Lisinskom" zajednički će se drugi puta za redom u gradu Zagrebu predstaviti značaj, zanimljivosti i ponuda ovog dijela kontinentalne Hrvatske.

Izložbeno-prodajni sajam na kojem će se predstaviti Varaždinska županija će se održati od 14.00 do 19.00 sati u predvorju Velike Dvorane na 1.katu. Varaždinska županija će se predstaviti sa tradicionalnim proizvodima, a poseban naglasak staviti će se na varaždinsko zelje koje je zaštićeno najvišom oznakom izvornosti Europske unije i bučino ulje, odnosno proizvode od buče.

U 19.00 sati će u glavnoj dvorani započeti koncert Kajkavci u Lisinskom, a pozdravne govore prisutnima uputiti će i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, kao i župani Zagrebačke Međimurske, Koprivničko križevačke, Krapinsko zagorske županije i gradonačelnik Grada Zagreba.

Varaždinsku županiju na izložbeno prodajnom sajmu predstavljati će Udruga Hajdina, Udruga žena Trnovečko srce, Ludbreška vinska cesta, Udruga varaždinsko bučino ulje, Galerija Jamnić, Svjećarsko medićarski obrt Slavica, OPG Jurica Cafuk, OPG Andreja Petrović, OPG Franić, Restorani nosioci standarda okusi varaždinskog kraja i varaždinska husarska graničarska pukovnija. U programu će sudjelovati KUD Toplice iz Varaždinskih Toplica, Kavaliri i Gabrijela Hrženjak. Posebna atrakcija u predstavljanju biti će prikaz gaženje zelja i izrada domaćeg putra kojeg će predstaviti Hotel Minerva.

- Varaždinska županija snažnije će predstaviti Varaždinsko zelje, koje uz još samo sedam proizvoda u Hrvatskoj ima europsku zaštitu izvornosti. Buča će se po prvi puta predstavlja s jednom novom manifestacijom na idućem Špancirfestu i to želimo ispromovirati. Idemo kao domaćini s regionalnom i međunarodnom izložbom buče. Na sve to u nedjelju ćemo predstavit i tradicijske proizvode, kao i naše husare – rekao je župan Čačić.

Varaždinska županija predstaviti će se i domaćim tradicionalnim kolačima, tradicionalnom makovnjačom, koščišjakom, medenom rakijom, finim vinima, bučinim uljem te brojnim drugim delicijama i kulturnim programom.

Predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević kaže da varaždinski turizam žele podići na viši nivo kakav i zaslužuje, a do sada je bio zapostavljen.

- Pripremamo cijeli niz novih tematskih manifestacija koje ćemo najaviti ovdje u Lisinskom 11. ožujka, a u najavi i pripremi su i projekti vezani na Savez Alpe Adria kao poveznicu sa susjednim zemljama članicama Saveza – rekla je Martinčević, dodajući da su svi pozvani.

Izložbeno-prodajni, turističko-gospodarski i kulturološki projekt Kajkavci u Lisinskom, održat će se 11. ožujka od 14 do 22 sata, s tim da izložbeno prodajni sajam počinje od 14 sati, a koncert u Velikoj Dvorani u 19 sati. Organizator ove manifestacije je Radio Kaj.