Ovu subotu iz varaždinskog topa puca doajen tehničke kulture Dragutin Labaš Foto: VGG

Ovu subotu iz varaždinskog topa puca doajen tehničke kulture Dragutin Labaš

Varaždinske vijesti | 7.6.2024. u 09:49h | Objavljeno u Društvo

U subotu, 8. lipnja Varaždinska građanska garda nastavlja sezonu smjene straže uz glasni pucanj iz topa ispred Starog grada.

Nakon smjene straže od 11 do 12 sati ispred gradske vijećnice, Purgari ovotjedni pucanj iz topa posvećuju doajenu tehničke kulture na našem području, profesoru Dragutinu Labašu. Pucanj iz topa ujedno je i najava Dana tehničke kulture koji će u Varaždinu biti održan u subotu, 15. lipnja u jutarnjim satima ispred Tehnološkog parka.

Umirovljeni profesor iz Varaždina Dragutin Labaš dobitnik je nagrade Faust Vrančić za životno djelo za 2021. godinu, a riječ je o najvišoj državnoj nagradi u području tehničke kulture. Grad Varaždin dodijelio mu je 2009. godine Medalju Grada Varaždina, a u bivšoj državi dobio je sve tri medalje “Boris Kidrič”, zatim Orden rada sa srebrnim vijencem, Plaketu Narodne tehnike Hrvatske kao i mnogobrojna druga priznanja.

Inicijator je osnivanja Zajednice tehničke kulture grada Varaždina i Zajednice tehničke kulture Varaždinske županije te nekoliko udruga tehničke kulture. Kao nastavnik i profesor tehničke kulture sudjelovao je na brojnim natjecanjima i smotrama tehničkog stvaralaštva. Sa svojim učenicima osvajao je niz zapaženih rezultata. Iako je u mirovini, još uvijek je vrlo aktivan u tehničkoj kulturi grada, županije i na razini Hrvatske.

Više od 20 godina obavljao je i funkciju tajnika Zajednica tehničke kulture Varaždinske županije i Grada Varaždina, a nešto manje Društva pedagoga tehničke kulture Varaždin i Foto kluba Varaždin. Godinama je bio predsjednik županijskog povjerenstva za natjecanja mladih tehničara, bio je predsjednik pojedinih povjerenstava na državnim natjecanjima, a više godina i predsjednik Središnjeg odbora za natjecanja mladih tehničara Hrvatske.