Ovotjedni topnik iz varaždinskog topa bit će Višeslav Jaklin

Varaždinske vijesti | 20.6.2024. u 08:38h | Objavljeno u Društvo

Ovu subotu, 22. lipnja, Varaždinska građanska garda pucanj iz topa posvećuje Višeslavu Jaklinu, orguljašu Varaždinske katedrale i povjereniku za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije.

Nakon smjene straže od 11 do 12 sati ispred gradske vijećnice, popularni Purgari točno u podne izvode glasni pucanj iz topa na Starom gradu.

Na ovogodišnjim 67. glazbenim svečanostima školski zbor „Uršuline zvjezdice“ natjecale su se u dvije starosne kategorije, a zbor od 2017. godine vodi učitelj glazbene kulture Višeslav Jaklin.

Zbor mlađeg uzrasta osvojio je zlatnu plaketu kao drugoplasirani zbor u Hrvatskoj, a zbor starijeg uzrasta zlatnu plaketu kao prvoplasirani i najbolji osnovnoškolski zbor u Hrvatskoj.

Varaždinski katedralni orguljaš Jaklin magistrirao je orgulje, improvizaciju i dirigiranje na studiju crkvene glazbe u Grazu, te magistrirao koncertantni smjer orgulja na sveučilištu u Beču u klasi svjetski priznatog profesora Michaela Radulescu.

Pohađao je privatne satove orgulja i improvizacije u Weimaru i Parizu. Nositelj je prvih nagrada na internacionalnim orguljaškim natjecanjima u Švicarskoj i Austriji.

Višeslav je uspio na inovativan način približiti klasičnu glazbu i zvuk orgulja svima koji subotom svrate u varaždinsku katedralu.

U početku je povremeno svirao popularne klasične melodije za turističke grupe, što se ljudima svidjelo, pa je to postao stalni dio ponude varaždinskih glazbenih subota.

Doživjeti izvedbe popularne glazbe i melodija iz filmova o „Harryju Potteru“, „Gladijatora“, „Nemoguće misije“ ili „Fantoma iz opere“ na moćnom instrumentu kakav su orgulje poseban je osjećaj, a kad se taj spektakl još odvija u predivnom ambijentu katedrale iz 17. stoljeća, trnce koji prolaze tijelom nemoguće je izbjeći.