Održano predavanje “Rano otkrivanje raka debelog crijeva” u organizaciji Invalidskog ILCO društva Varaždin

Varaždinske vijesti | 4.6.2024. u 17:43h | Objavljeno u Društvo

U ponedjeljak, 3. lipnja, održano je predavanje u organizaciji Invalidsko ILCO društva Varaždin, Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, STOMA Medical i Općine Petrijanec na temu “Rano otkrivanje raka debelog crijeva”.

Ova važna edukacija namijenjena je svim zainteresiranim građanima, a posebno onima koji žele saznati više o prevenciji i ranom otkrivanju raka debelog crijeva.

- Svima nama zdravlje jednostavno mora biti na prvome mjestu i zato poslušajte liječnike, ne odgađajte kontrolne preglede i aktivno brinite o svom zdravlju, rekao je na početku javnog skupa načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec te izrazio podršku svim građanima u njihovoj hrabroj borbi protiv tumora.

Predavanje su održale Katica Čusek Adamić, dr. med. spec. epidemiologije koja je sve prisutne upoznala sa statističkim podacima vezanima uz rak debeloga crijeva, čimbenike koji utječu na nastanak bolesti, mogućnostima dijagnostike i važnostima redovitih preventivnih pregleda, Danijela Tuđan Špoljarić, meg. med. tech., na temu “Kvalitetan život sa stomom” – kako pravilno postavljati i održavati stomu, prehrana nakon operacije i Kristina Kišić bacc.med.techn., diplomirana psihologinja – o utjecaju stome na svakodnevni život-

- Nakon operacije stome ljudi su skloni vjerovati kako se ne mogu vratiti natrag u svoj uobičajeni životni ritam. Teško je prihvatiti činjenicu da nadalje treba nositi stoma-vrećicu. S vremenom ustanove da zapravo mogu živjeti skoro kao i ranije. U normalnim okolnostima skoro se uopće ne može zamijetiti da netko nosi stoma-vrećicu. Vrećica ne proizvodi zvuk i sigurna je od mirisa te ne može otkriti vaše stanje.” – rekla je Kristina Kišić, bacc.med.tech.

Rak debelog i završnog crijeva je najčešće sijelo raka po pojavnosti i drugo po smrtnosti od zloćudnih novotvorina u Hrvatskoj zbog čega mu je potrebno posvetiti posebnu pozornost te svakodnevno raditi na prevenciji s posebnim naglaskom na primaru i sekundarnu prevenciju (probir).