Održana godišnja skupština Centra tradicijske kulture iz Varaždina

Varaždinske vijesti | 22.3.2022. u 17:37h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Centar tradicijske kulture Varaždin - CTK proteklog je tjedna održao Godišnju skupštinu u prostorijama u Ulici kralja Petra Krešimira IV. 6.

Članove Skupštine uvodno je pozdravila predsjednica CTK Helena Lalić, nakon čega je Skupštinu otvorio predsjednik Skupštine Dražen Jagić pozdravljanjem prisutnih i predstavljanjem Dnevnog reda, te se nakon izbora radnih tijela Skupštine nastavilo s radom.

Osim što je donesen prijedlog izmjena i dopuna Statuta, CTK odabrao je nove članove tijela Udruge, te je tako na mjesto tajnice imenovana Valentina Fištrek, dosadašnjim članovima Upravnog odbora koje čine Helena Lalić - predsjednica, Tibor Bün i Sanja Ribić pridružene su dvije nove članice Petra Dolenc i Vitana Martinez Belač, a dosadašnjoj članici Nadzornog odbora Snježani Fajt pridruženi su novi članovi Kruno Džepina i Anica Mušanović.

Svi novi članovi tijela Udruge prihvatili su imenovanja, te su odabrani jednoglasno.

Predsjednica CTK potom je predstavila financijsko izvješće te izvješće o radu Udruge u protekloj, 2021. godini.
Istaknula je kako je Udruga, unatoč pandemiji uzrokovanoj širenjem virusa SARS – COVID 19 uspjela zadržati visok nivo aktivnosti zahvaljujući angažmanu članova i sredstvima pribavljenim putem javnih natječaja na koje se Udruga prijavljivala, te donacijama raznih donatora.

Od projekata koji su se provodili tijekom 2021. godine istakla je projekt KultOFF – KultON - „Tradicijska kultura u online okruženju“, sufinanciran od strane Europskog socijalnog fonda.

Bazirao se na dvije ciljane dobne skupine koje su smatrane najugroženijima tijekom globalne pandemije i onemogućavanja socijalnih kontakata - sudionike od 5 do 14 godina te sudionike od 55 godina i više.

CTK kao nositelj projekta, navedeni je projekt proveo s projektnim partnerima, Umjetničkom organizacijom Kerekesh teatar i Udrugom SVIMA.

U aktivnosti navedenog projekta ukupno se uključilo čak 466 korisnika. Stručni suradnici i provoditelji projekta bili su: Krešimir Plantak Večerin, Tibor Bün, Jelena Džepina, Barbara Rocco, Nada Rocco, Ljubomir Kerekeš te Filip Hozjak.

CTK je i jedan od projektnih partnera na projektu „Nemirni umirovljenici“ čiji je nositelj Udruga umirovljenika Novi Marof kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Cilj ovog projekta je unaprijediti kapacitete udruga umirovljenika koje djeluju na području Grada Novog Marofa, Grada Varaždinske Toplice i obližnjih općina za provođenje programa aktivnog starenja.

U razdoblju od veljače do lipnja odrađene su radionice pod nazivom „Novomarofski modni buvljak“, a na kraju je održana i modna revija. Voditelj radionice bio je Krešimir Plantak Večerin – licencirani umjetnički voditelj, koreograf i učitelj dječjeg folklora.

U srpnju su članovi CTK sudjelovali na cjelodnevnom snimanju filma u Svetojanskim Toplicama u sklopu diplomske radnje bivšeg člana CTK Matije Benića.

U HNK Varaždin održan je 16. listopada zajednički koncert povodom obilježavanja 75 godina CTK-a i 90 godina KUD-a Hrvatske željeznice pod nazivom „Dobro mi došel prijatel“, a 17. listopada u prostorijama i ispred sjedišta CTK-a održana je i prigodna izložba narodnih nošnji pod nazivom „Uzalud ti curo šlingeraji“.

U studenom su članovi Folklornog ansambla odradili i dan fotografiranja s Davidom Botondom, poznatim svjetskim fotografom koji putuje svijetom i objektivom bilježi tradicijsku baštinu raznih naroda.

U lipnju, nakon što je dopušteno udrugama održavati probe, s istima je započeo i tamburaški orkestar, koji je u sklopu projekta KultOFF – KultONN održao i dva online koncerta, čime je orkestar CTK napravio značajni iskorak u smislu održavanja takve vrste koncerta.

Nastupio je i na zajedničkom koncertu povodom obilježavanja godišnjica te u studenom na 28. susretima hrvatskih tamburaških orkestara u Dugom Selu gdje je osvojio i zlatnu plaketu.

Nakon ljetne pauze, s aktivnostima je krenuo i Dječji folklorni ansambl. Uz redovne plesne probe održane su i brojne radionice.

Predsjednica je predstavila i plan rada za ovu, 2022. godinu. Sukladno aktualnim epidemiološkim mjerama, predviđa se održavanje brojnih nastupa, radionica i seminara čiji cilj je uključivanje građanstva te upoznavanje šire publike s tradicijskom kulturom.

Tako će građani moći prisustvovati radionicama folklornog plesa, izrade tradicijskog nakita, restauracije nošnji te sviranja tradicijskih glazbala.

Građani će također imati prilike uživati u planiranim nastupima o čemu će biti pravovremeno obaviješteni.

CTK na probama okuplja članove svih uzrasta te poziva sve zainteresirane da se pridruže nekoj od sekcija - Folklorna igraonica za djecu predškolskog uzrasta, Dječji folklorni ansambl za osnovnoškolce, Folklorni ansambl s bogatim repertoarom koreografija, Tamburaški orkestar za one koji žele naučiti svirati tradicijska glazbala, te Veteranska sekcija za folkloraše koji se žele prisjetiti koreografija koje su nekad plesali i naučiti poneku novu.