Odjel Prehrambene tehnologije Sveučilišta Sjever obilježio Dan osviještenosti o debljini Foto: Odjel Prehrambene tehnologije Sveučilišta Sjever

Odjel Prehrambene tehnologije Sveučilišta Sjever obilježio Dan osviještenosti o debljini

vv | 20.3.2023. u 09:53h | Objavljeno u Društvo

Prigodnim predavanjima na Sveučilište Sjever u Koprivnici Odjela Prehrambene tehnologije obilježen je 16. ožujka Hrvatski dan osviještenosti o debljini.

Studentima i zainteresiranim slušateljima se prvo obratila Izv.prof.dr.sc. Natalija Uršulin-Trstenjak sa Sveučilišta Sjever Odjela Prehrambene tehnologije, nositeljica kolegija vezanih za nutricionizam, gastronomiju i dijetetiku koja je istaknula važnost obilježavanja ovog dana s obzirom na zdravstvene posljedice koje sa sobom donosi pretilost.

Navela je i u koje je projekte o pretilosti aktivno uključena, odnosno gdje Sveučilište sudjeluje kao partner. Riječ ke o dva projekta: "Recept za zdravlje – poticanje svjesnosti o pretilosti" te "Promocija zdravlja i prevencija bolesti krvožilnog sustava, pretilosti i dijabetesa u općinama Bednja i Vinica". Prvi navedeni ima specifičnost što na njemu aktivno sudjeluju studenti Prehrambene tehnologije, sestrinstva i fizioterapije u provedbi i promociji projekta. Također ih je upoznala i s Hrvatskim smjernicama za liječenje odraslih osoba s debljinom Hrvatskog društva za debljinu odnosno elementima pristupa osobi s preuhranjenošću ili debljinom tzv. 5P (prepoznati, procijenit, preporučiti, postaviti cilj, pratiti).

Kao gost predavač predavanje je održala Maje Blažeković, dr. med., spec. epidemiologije iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-Križevačke županije. Ujedno je i voditeljica Savjetovališta za prevenciju prekomjerne tjelesne težine i debljine tako da su studenti dobili niz informacija o trenutnoj epidemiološkoj situaciji pretilosti, na koji način se radi i što im se savjetuje kako bi se smanjila njihova tjelesna masa. Od raznolike, umjerene, redovite i zdrave prehrane, nepušenje i umjerene konzumaciju alkoholnih pića ili ne pijenje alkohola do važnosti svakodnevne 30-minutne fizičke aktivnosti. Naglasak je stavila na važnost prevencije u nastanku istog jer danas debljina predstavlja najveći, globalni, kronični problem koji uvjetuje nastanak skoro svih kroničnih nezaraznih bolesti. Stoga je cilj promocija zdravog načina života i povećanja svijesti o brizi za vlastito zdravlje.

Odjel za prehrambenu tehnologiju redovito održava javna predavanja kojima se povećava znanje o pravilnoj prehrani kao i o sigurnosti i kvaliteti hrane, čime se regionalno pozicionira kao glavno mjesto za sve projekte koji se tiču hrane, a Sjever hrvatske je tu najprepoznatljiviji. Predavanje je također pokazalo i izniman interes javnosti za temu zdrave i kvalitetne prehrane te potrebu za dodatnom edukacijom kadra prehrambenih tehnologa i nutricionista koji će to osigurati na tržištu.