Nova izložba fra Drage u kapucinskom samostanu vodi kroz krunicu Foto: Krešimir Đurić

Nova izložba fra Drage u kapucinskom samostanu vodi kroz krunicu

| 7.10.2024. u 15:00h | Objavljeno u Društvo

Izložbu sam napravio kao duhovni poticaj na molitvu Gospi kroz cijelu godinu, a posebno kroz njezin mjesec – listopad, ističe fra Drago Vrhovac

Otkako je prije godinu dana (drugi put nakon 40 godina) došao u Varaždin i postao župni vikar u župi sv. Vida, fra Drago Vrhovac mnogim je novitetima obogatio župni život.

>> IZLOŽBA U SAMOSTANU Slike fra Drage Vrhovca duhovna su priprema za blagdane
>> FOTO Nova izložba kod kapucina, slike fra Vrhovca vode kroz vazmeni ciklus

Nakon prigodne božićne, a zatim i uskrsne izložbe, ovog je listopada za župljane, ali i druge vjernike pripremio novu izložbu svojih radova – ovaj put na temu krunice Blažene Djevice Marije, odnosno listopadskih pobožnosti.

fra_drago_vrhovac_kapucini_varazdin_izlozba_01102024_11.jpg

Poput slika na prijašnje dvije izložbe, i ove je izradio voštanim bojicama na papiru, a nastale su ranijih godina, tijekom njegovog boravka u Splitu. Izložba u hodniku koji okružuje dvorište kapucinskog samostana Presvetog Trojstva prati četiri otajstva krunice: radosna, žalosna, slavna i otajstva svjetla.

Znak zahvalnosti

- Izložbu sam posvetio Isusu Kristu našem Spasitelju, Blaženoj Djevici Mariji i mojim roditeljima u znak zahvalnosti za dar moga života i zvanja, a napravio sam je kao duhovni poticaj na molitvu Gospi kroz cijelu godinu, a posebno kroz njezin mjesec - listopad. Listopadske pobožnosti nastale su kao zahvala Bl. Dj. Mariji, koja je donijela pobjedu nad turskom vojskom u bitci kod Lepanta 1571. godine. Tako su i naši branitelji s krunicom oko vrata i molitvom Bl. Dj. Mariji u domovinskom ratu pobijedili neprijatelje i obranili našu domovinu – rekao nam je fra Drago.

- Molitva krunice je duhovna priprava za svetu misu. Krunica je i kristološka molitva. U njezinu središtu je Isus i njegovo spasenjsko djelo, s kojim je najtješnje povezana Bl. Dj. Marija. U krunici promatramo najvažnije točke iz Isusova i Marijina života. Tako moleći krunicu umom i srcem hodočastimo u Nazaret, Betlehem, Jeruzalem, na Jordan, u Kanu Galilejsku, Tabor itd. – pojašnjava.

Osim prikaza otajstava krunice, među slikama je i posveta svetom Franji Asiškom i njegovoj Pjesmi stvorova, uz blagdan ovog sveca koji se slavi 4. listopada. Uz nekoliko dodatnih slika, tu je i posebna "rođendanska" slika.

Što je zanimljivi novitet izložbe u kapucinskom samostanu te što nam je još fra Drago Vrhovac kazao, pročitajte u novom broju tiskanog izdanja Varaždinskih vijesti...

fra_drago_vrhovac_kapucini_varazdin_izlozba_01102024_12.jpg

fra_drago_vrhovac_kapucini_varazdin_izlozba_01102024_10.jpg

fra_drago_vrhovac_kapucini_varazdin_izlozba_01102024_1.jpg

fra_drago_vrhovac_kapucini_varazdin_izlozba_01102024_7.jpg

fra_drago_vrhovac_kapucini_varazdin_izlozba_01102024_2.jpg

fra_drago_vrhovac_kapucini_varazdin_izlozba_01102024_3.jpg

fra_drago_vrhovac_kapucini_varazdin_izlozba_01102024_4.jpg

fra_drago_vrhovac_kapucini_varazdin_izlozba_01102024_6.jpg

fra_drago_vrhovac_kapucini_varazdin_izlozba_01102024_5.jpg