IZLOŽBA U SAMOSTANU Slike fra Drage Vrhovca duhovna su priprema za blagdane Foto: Krešimir Đurić

IZLOŽBA U SAMOSTANU Slike fra Drage Vrhovca duhovna su priprema za blagdane

| 14.1.2024. u 11:00h | Objavljeno u Društvo

Nasmijani kapucin, župljanima prepoznatljiv i po svojim dosjetkama i šalama, u samostan Presvetog Trojstva stigao je prije dva mjeseca, no nije mu to prvi boravak u Varaždinu

Kroz božićni ciklus liturgijske godine u kapucinskom samostanu Presvetog Trojstva u Varaždinu mogla se razgledati zanimljiva izložba. Naime, u hodniku koji okružuje dvorište samostana svoje je radove izložio župni vikar fra Drago Vrhovac.

Poticaj za promišljanje

Njegove su slike bile svojevrsna duhovna priprema za Božić, tematski prateći došašće i božićno vrijeme. Fra Drago je poruke iz Biblije i misli koje potiču na promišljanje i propitkivanje stavova i interesa popratio slikovnim prikazom i to biblijskim motivima, ali i prizorima iz svakodnevnog, suvremenog života.

kapucinski_samostan_varazdin_izlozba_fra_Drago_Vrhovac_13012024_9.jpg

- Riječ Božja iz evanđelja itekako je primjenjiva i u današnje vrijeme. Koračajući hodnikom, susrećemo se, primjerice, s likom Ivana Krstitelja koji propovijeda u pustinji i govori: "Obratite se, ljudi, pripremite se, dolazi Krist, novorođeni kralj", dok natpis za 4. nedjelju Došašća, uz znakove euharistije te slike posljednje večere i svete mise, govori: "Bog je sa svoje strane sve učinio da bi se susreo s čovjekom u osobi Isusa Krista", tako i nas poziva da dolazimo na misu, da se susrećemo – pojasnio nam je fra Drago.

kapucinski_samostan_varazdin_izlozba_fra_Drago_Vrhovac_13012024_2.jpg

Isusovo rođenje također je prikazano dvjema slikama, a jedna od njih prikazuje svetu Mariju Bogorodicu, koja u naručju drži malenog Isusa, dok je u pozadini ruža.

kapucinski_samostan_varazdin_izlozba_fra_Drago_Vrhovac_13012024_11.jpg

- Znamo da je ruža znak ljubavi, topline. Ljudima se nekako najviše sviđa baš ova slika, upravo zbog te simbolike ruže, jer Bog je ljubav – naglasio je.

- Razgledavanje slika potiče na promišljanje. To jesu kratke poruke, ali ne trebamo puno riječi. Kroz sliku i riječ - do Boga, i tako učvršćujemo svoju vjeru – poručio je, dodavši da uglavnom koristi tehniku pastela, dok je par slika naslikao temperama.

kapucinski_samostan_varazdin_izlozba_fra_Drago_Vrhovac_13012024_12.jpg

Kao i božićni dio liturgijske godine, koji završava s blagdanom Sveta tri kralja i nedjeljom Krštenja Gospodinova, i ciklus slika fra Drage Vrhovca završava s tom tematikom, no na samom kraju izloženo je i nekoliko dodatnih poruka vjernicima. Jedna od njih kaže: "Gospodin je snaga moja i pjesma".

- Bog je naša snaga, pjesma, život... Nema ništa bez pjesme, pjesma je život. Kroz pjesmu otvaramo dušu, a kad si radostan - pjevaš Bogu – istaknuo je fra Drago.

Nova izložba tijekom Korizme

Njegovu prigodnu izložbu od početka došašća do proteklog vikenda razgledali su mnogi župljani župe sv. Vida, no ne samo oni, a reakcije su bile i više nego dobre.

- Poslije svake mise došlo je dosta župljana, ali i vjernika iz drugih župa, ne samo iz Varaždina, nego i iz okolice, koji i inače dolaze kod nas na mise. Dosta im se svidjela ova izložba, rekli su da je svojevrsno osvježenje, nešto novo u župnom životu – kazao nam je fra Drago.

kapucinski_samostan_varazdin_izlozba_fra_Drago_Vrhovac_13012024_15.jpg

Ovaj nasmijani 67-godišnjak, župljanima prepoznatljiv i po svojim dosjetkama i šalama, u samostan Presvetog Trojstva stigao prije dva mjeseca. No, nije mu to prvi boravak u Varaždinu.

- Prvi put sam u Varaždin došao prije 40 godina, 1983. godine, i ostao sam do 1989., tako da slobodno mogu reći da sam se vratio doma. Neki su me i prepoznali, oni su bili još djeca kad sam prvi put bio ovdje, sad su to već ljudi u pedesetima, i stariji – nasmijao se.

Rođen je 1956. godine u Busovači, u srednjoj Bosni. A kako nam je rekao, iako je ljubav prema slikanju otkrio već u mladim danima, prevagnuo je duhovni poziv.

- Crtao sam već i kroz osnovnu školu. Jedan me nastavnik htio poslati u Sarajevo na akademiju, ali sam mu rekao: "Ja idem u fratre, mogu i tamo to raditi". Slikanjem se više bavim posljednjih 10-ak godina. Imao sam nekoliko izložbi u Splitu, gdje sam bio zadnjih 16 godina. I ove su slike nastale u tom razdoblju, novijih sada nemam, nije baš bilo bilo vremena za slikanje, ali kad bude vremena, bit će i novih slika. Daj Bože zdravlja i bit će još toga, sve u svoje vrijeme – rekao nam je fra Drago.

A Varaždinci neće dugo trebati čekati na njegovu novu izložbu – kako nam je otkrio, sličnu izložbu, ali ovaj put kao duhovnu pripremu za Uskrs, priprema i tijekom Korizme. Izložbe izvan samostana nisu mu u planu, jer njegov je rad, napomenuo je, vezan uz vjernički, župni život.

- Zahvaljujem gvardijanu i župniku fra Dejanu Leciću te ostaloj braći u samostanu na podršci u realizaciji ove izložbe – poručio je za kraj.

Više fotografija pogledajte u nastavku: