Nizom aktivnosti obilježen Europski tjedan u Varaždinskoj županiji

vv | 9.5.2024. u 17:25h | Objavljeno u Društvo

Varaždinska županija u suradnji sa Savjetom za obrazovanje, gospodarstvo i međuregionalnu suradnju Varaždinske županije, Koordinacijom za ljudska prava Varaždinske županije te Prvom gimnazijom Varaždin i Drugom gimnazijom Varaždin, i ove godine, organizirala je obilježavanje Europskog tjedna.

Povod organizacije aktivnosti u Europskom tjednu je obilježavanje dva značajna datuma u povijesti Europske unije – 5. svibnja 1949. godine, dan osnivanja Vijeća Europe i 9. svibanj 1950., dan potpisivanja tzv. Schumanove deklaracije, koji se u Europskoj uniji obilježava i kao Dan Europe. Kao što je naglasila zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec svrha obilježavanja Europskog tjedna je kroz jedan otvoreni dijalog približiti građanima svih generacija aktualne informacije o Europskoj uniji s posebnim naglaskom što uključivanje Hrvatske u Europsku uniju znači za Varaždinsku županiju.

-Varaždinska županija je u proteklom programskom razdoblju bila najuspješnija županija po povlačenju bespovratnih europskih sredstava. Koristi od toga vidljive su na svakom koraku. Prošle godine otvorili smo tzv. Spinalni centar u Varaždinskim Toplicama, u Općoj bolnici Varaždin Objedinjeni hitni bolnički prijem, dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju. Također pri Medicinskoj školi Varaždin otvorili smo Regionalni centar kompetentnosti iz inovativnih zdravstvenih tehnologija. Zahvaljujući sredstvima Europske unije, osim kapitalnih ulaganja, koristi su vidljive i na području socijalne skrbi i civilnog društva, pa su tako i dalje osigurani pomoćnici u nastavi, školska prehrana za učenike lošijeg materijalnog statusa, a nastavljamo intenzivno i s programom gerontodomaćica – nabrojala je zamjenica Zagorec istaknuvši kako će Varaždinska županija i dalje nastaviti tim smjerom.

Trenutno u pripremi, provedbi ili su već realizirani imamo 65 projekata u iznosu preko 355 milijuna eura. Od toga bih istaknula izgradnju Centralnog operacijskog bloka u Općoj bolnici Varaždin, najvećeg EU projekta na području županije, a bespovratna sredstva osigurana su i za izgradnju osnovne škole Ivanec, kao i za dogradnju područnih škola Strmec Podravski i Nova Ves Petrijanečka te za unutarnje uređenje Minerve – zaključila je zamjenica.

Eurokviz za učenike

Inače, obilježavanje Europskog tjedna započelo je s 1. Eurokvizom na kojem su sudjelovali učenici viših razreda osnovnih škola, a najbolje poznavanje Europske unije pokazali su učenici varaždinske Šeste osnovne škole. Njih su, uz organizatore, predsjednicu Koordinacije za ljudska prava Varaždinske županije Nadicu Dreven Budinski i zamjenicu Zagorec pozdravili i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, počasni konzul Republike Moldove Emil Solenički, te zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak tom je prigodom upoznao sudionike, između ostalog, i s obrazovnim sustavom Varaždinske županije koje je prilagođeno potreba tržišta rada.

-Osim vrijednosti koje njeguje sve zemlje članice Europske unije, zajedničko nam je i tržište rada na kojem građani svih zemalja članica mogu neometano ulagati, poslovati, raditi. Biti u jednom takvom društvu zemalja članica kao što su Švedska, Danska, Nizozemska, Njemačka, Austrija nije samo pitanje prestiža, već i pitanje transformacije, sigurnosti, razvoja. Očito je da nas drugi doživljavaju u daleko boljem svijetlu nego mi sami sebe jer da nije tako sigurno nas ne bi pustili u svoju veliku europsku obitelj. Varaždinska županija osnivač je 13 srednjih škola, 14 centara izvrsnosti te 5 centara izvrsnosti u strukovnim zanimanjima te dva centra kompetentnosti. Također, naše srednje škole su prilagođene cjeloživotnom obrazovanju tako da u suradnji sa HZZ- Područnim uredom Varaždin provodimo cijeli niz doškolovanja te različitih prekvalifikacija. Recimo, u 2022. godini su 234 osobe to završile, prošle godine 321 osoba, a u ovoj godini već sada imamo 190 polaznika – naglasio je župan Stričak.