Najbolja djevičanska bučina ulja proizvedena tradicionalnim postupkom su - varaždinska!

vv | 12.6.2024. u 20:10h | Objavljeno u Društvo

Najbolja bučina ili crna ulja, koja se dobivaju od koštica buče, odnosno tikvi, dolaze iz Varaždinske županije. Proizvođači varaždinskog bučinog ulja, koje je lani dobilo europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, dobivaju iz godine u godinu najviša odličja i priznanja na hrvatskim i stranim izložbama, kao što su bile nedavne u Varaždinu. Tu su, zapravo, pomeli konkurenciju, čime su još jednom potvrdili svoju vodeću poziciju u proizvodnji tekućeg, “crnog zlata”.

Na 13. izložbi bučinih ulja Hrvatske, koja se tradicionalno održava u Varaždinu, samo OPG-ovi iz Varaždinske županije dobili su, uz više srebrnih i brončanih, čak pet od ukupno deset zlatnih medalja za djevičanska bučina proizvedena tradicionalnim postupkom, uz prženje, dok je na 6. međunarodnoj izložbi bučinih ulja Alpe-Adria također bilo pet zlatnih. Tako je, uz po jednog OPG-a iz Međimurske, Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije te dva iz Krapinsko-zagorske županije, zlatne medalje dobilo pet OPG-ova iz Varaždinske županije: OPG Jeronim Štorga, OPG Ivica Blaži, OPG Andreja Petrović, OPG Zorica Kostanjevec i PG Josip Žmegač. Ti isti proizvođači dobili za svoja crna ulja zlata i na 6. međunarodnoj izložbi bučinih ulja Alpe-Adria na kojoj je šampionom proglašen Austrijanac Christoph Jamer, a dva zlata otišla su i u Sloveniju.

Odluka je to ocjenjivačke komisije sastavljene od dvanaest educiranih ocjenjitelja od čega četvero ocjenitelja iz Slovenije. Kroz dva dana isprobana su sva pristigla ulja te su rezultati senzorske ocjene pribrojeni ocjenama dobivenima kemijskom analizom. Na ovogodišnje ocjenjivanje stiglo je ukupno 166 bučinih ulja. Njih 35 deklarirana su kao hladno prešana bučina ulja, dok je 131 uzorak deklariran kao djevičanska bučina ulja. Iz inozemstva je na ocjenjivanje pristiglo ukupno 43 uzoraka bučinih ulja: 23 uzorka iz Slovenije, deset uzoraka iz Austrije, devet uzoraka iz Mađarske te jedan uzorak iz Češke. Preostalih 123 uzoraka pristiglo je iz raznih županija Hrvatske: 30 uzorka iz Varaždinske županije, 29 iz Krapinsko-zagorske županije, 23 iz Zagrebačke županije, 15 iz Međimurske županije, šest iz Bjelovarsko–bilogorske županije, pet iz Sisačko-moslavačke te po četiri iz Osječko-baranjske i Grada Zagreba, tri iz Virovitičko-podravske županije te po dva uzorka iz Koprivničko-križevačke i Karlovačke županije.

Dodijeljena su ukupno 24 zlatna odličja, od čega 11 za hladno prešana te 13 za djevičanska bučina ulja, a dodijeljeno je i 91 srebrno odličje, 21 bronca te tri priznanja. Uz čestitke, odličja proizvođačima najboljih crnih ulja, uz varaždinskog župana Anđelka Stričaka, uručio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, što je potvrda značaja i kvalitete vodećih dviju izložbi bućinih ulja, koje godinama priređuje Varaždinska županija u suradnji s partnerima iz Hrvatske, Slovenije i Austrije.

bucino_ulje_izlozba__5_.jpg

OPG Jeronim ŠTORGA - Zlata iz Hrvatske, Austrije i Belgije

U rad OPG Štorga, koji postoji od 2016. godine, uključena je cijela obitelj, a pomažu i prijatelji.

- Naše, Varaždinsko bučino ulje ima oznaku europske zaštite. Također smo dobitnici zlatne medalje u Austriji u Klagenfurtu, zlatne medalje sa svjetskog natjecanja u Bruxellesu (Monde Selection). Imamo i dvije srebrne medalje s Alpe Adria međunarodnog takmičenja u Varaždinu i sad zadnja, zlata medalja s ovogodišnje izložbe također u Varaždinu, veli Štorga. Koštice prerađuju u uslužnoj uljari Agroprom Patrčević, kojoj zahvaljuju na vrlo dobroj suradnji.

- Ulje prodajemo na kućnom pragu, na sajmovima i izložbama. Naravno, i van Hrvatske - Europa, Amerika... U ponudi imamo čisto bučino ulje i domaće crno ulje, znači ulje s dodatkom suncokretovog prilikom prerade, koštice ljute i slane te namaz od koštica s okusom chilija, slani i okusom češnjaka. Imamo i poklon pakete po narudžbi kupca, veli Štorga, koji zahvaljujemo svim kupcima te prijateljima na nesebičnoj pomoći kad god je to potrebno.

bucino_ulje_izlozba__3_.jpg

OPG Zorica Kostanjevec: Još od vremena djeda i bake 

U okolici Varaždina, točnije na području nekadašnjeg vojne streljana, OPG Zorice Kostanjevec uzgaja tikve iz čijih koštica dobiva ulje, koje je također dobilo zlatnu medalju.

- Tikve sadimo na dva do tri hektara, ručno ih okopavamo i tako još od vremena djeda i bake, dakle 40 i više godine, prvo za sebe, a onda i druge, veli nam Alen Kostanjevec, koji najviše brine o gospodarstvu otkada su roditelji u mirovini.

Poljoprivreda, odnosno uzgoj buči, dopunska je djelatnost, iako imaju sve skupa 10-12 hektara zemlje te nekoliko proizvoda.

- Svoje proizvode pa tako i bučino ulje prodajemo doma, zatim prijateljima i kolegama. Nakon što smo osmislili nove etikete, mogu se kupiti i u Zagrebu, a određene količine ide i na more, veli nam sugovornik.

Prisutnost na tržištu, kako objašnjava, dosta ovisi o tome kakva je godina, odnosno urod.

- Prošla godina bila je loša, kišovita i hladna. A to nije dobro za uzgoj tikvi. Ova godina je dobra za sada, ima vlage, ali je i topla, tako da se nadamo većim prinosima nego prošle godine, objašnjava nam Alen Kostanjevec.

bucino_ulje_izlozba__7_.jpg

OPG Petrović/BIO Manufaktura Ekološka poljoprivredna proizvodnja

- Jako smo ponosni i zadovoljni što smo i ove godine dobili zlato, koje osvajamo već niz godina na prestižnim natjecanjima, i to ne samo u Hrvatskoj, gdje su naša ulja dobila pet zlatnih medalja samo na Međunarodnoj izložbu bučinih ulja Alpe Adria, već i u Klagenfurtu, a dvije zlatne medalje dobila su i na izložbi hrane Monde Selection u Briselu, naglašava Andreja Petrović, čiji se OPG uzgojem buča bavi intenzivno na 12 ha vlastite zemlje od 2011. godine, kada su i pokrenuli ekološku poljoprivrednu proizvodnju.

OPG Petrović u plodoredu, osim buče, uzgaja pir i heljdu. Budući da je OPG, osim za primarnu poljoprivredu, registriran i za proizvodnju te preradu kao dopunske djelatnosti, u njihovom proizvodnom pogonu nastaje cijeli niz inovativnih proizvoda temeljen na vlastitim sirovinama, kao što su pripravci za kruh i kolače, namazi od bučinih koštica, energetske pločice od buče i kruh od buče, a prodaju ih u vlastitom prodajnom prostoru (kušaonici) te u specijaliziranim trgovinama hrane na području cijele Hrvatske.

- Uz stalne kupce, naš pogon BIO Manufaktura u Zagrebačka 189 u Varaždinu sve više posjećuju i turisti. Naime, sve je veći interes domaćih i stranih turističkih grupa i novinara, studenata i učenika koji ne žele samo kupiti, već i čuti sve o buči i njezinom ulju te kako se proizvodi. Sve njih u sklopu kušaonice upoznajemo s proizvodnjom, novim okusima i gurmanskim kombinacijama, veli Andreja Petrović, dodajući da je posebno veliki interes za vegetarijanske sendviče s bučinim namazom i jajima te Špancir torta od bučinih koštica koja ide sa sladoledom od vanilije.

Bučino ulje za nju je vrhunski proizvod koji zahtjeva i vrhunski tretman, no smatra da još uvijek nije dovoljno zapaženo i prihvaćeno. Stoga veli da ga je potrebno učiniti još dostupnijim i prepoznatljivim, a posebno cijeni suradnju i nastojanje Varaždinske županije za unapređenjem i promocijom Varaždinskog bučinog ulja kao brenda na lokalnoj i nacionalnoj razini.

bucino_ulje_izlozba__2_.jpg

PG Josip Žmegač: Od Hrvatske i Austrije do Kanade i Mongolije!

- Ova zlatna medalja samo je jedna u nizu, koja su dobila naša crna ulja proteklih godina, i to ne samo u Hrvatskoj, nego i Austriji, a primila su i priznanje Monde Selection u Bruxellesu te su proglašena najboljim dodatkom jelima, veli nam Josip Žmegač, vlasnik istoimenog poljoprivrednoga gospodarstva, koji radi kao vozač Hitne pomoći.

Buče su, kako naglašava, oduvijek u njihovoj obitelji.

-Sadili su ih roditelji, prije toga djed i baka pa i njihovi roditelji.

Mi smo krenuli 90-ih s hektarom, a danas tikve sadimo na desetak hektara na području Donjeg Vratna, veli nam.

Uvjeren je da su njihova crna ulja posebna zbog načina prihrane i zaštite tikvi.

-Rastu na zemlje na koju razbacujemo stajski gnoj, budući da imamo tridesetak bikova na dubokoj stelji, a korov uklanjamo mehanički. Radi se, dakle, o tradicionalnom uzgoju, no ne i ekološkom, ukazuje nam Josip, dodajući da je kiselost njegovih površina mala, a humusi su visoki.

Crno ulje prodaje na svom gospodarstvu, specijaliziranim trgovinama uglavnom u Zagrebu, a isporučuje ga i TZ Ivanić-grad pa čak i u Austriju, točnije Gleisdorf.

-Po tome smo jedinstveni u Hrvatskoj, a kada bučino _ulje_ uspijete prodati Austrijancima, kao da ste Kinezima prodali rižu. No, naša ulja jednom godišnje šaljemo i hrvatskoj zajednici u Kanadu, a prošle je godine jedna mongolska poslovna žena kupila je veću količinu koja je otišla u Mongoliju, naglašava Josip Žmegač, koji pozdravlja napore Varaždinske županije u održavanju izložbi i ocjenjivanja za koja drži da su na visokoj razini, ali ga ljuti što nemaju primjereni medijski odjek.

bucino_ulje_izlozba__4_.jpg

OPG Ivica Blaži: Sedam hektara za črno olje

U proizvodnju na gospodarstvu OPG Ivica Blaži uključena je cijela obitelj.

-To znači mi, roditelji, kćerka i tri sina, od kojih je jedan završio poljoprivrednu školu, veli nam Blaži, dodajući da kćerka ima svoje gospodarstvo koje isto sije tikve uljarice.

Tikve za ulje najprije su proizvodili za vlastite potrebe, tradicijski.

- U prošlosti to je bila domaća tikva, luzajka, koju sad sijemo samo da održimo sjeme. Onda se prešlo na sijanje golice glajzdorf, a sada pretežno rustikal, ukazuje Blaži, naglašavajući da je črno olje naš, domaći svakodnevni naziv za bučino ulje, koje je nezaobilazni dodatak salatama od graha, krumpira, paradajza, zelja, zelene salate..

Zadnjih desetak godina povećavaju površine pod tikvom.

- Ove godine je zasijano više od sedam hektara na vidovečkom, maruševečkom i stračinskom području tj koliko nam plodored dopušta uz grah, kukuruz, sitno žito, krumpir i varaždinsko zelje. U tu svrhu kupljena je sušara i selektor, naglašava.

Uključeni su u rad udruge,,Varaždinsko bučino ulje".

- Na ocjenjivanju bučinih ulja,,Alpe-Adria" ranije smo osvojili broncu i srebro a sada i zlato. Naravno da je to dodatni poticaj za sadnju tikvi čije koštice dijelom prerađujemo u ulje, a ostalo kao suhe koštice, veli Blaži, dodajući da prodaju ulje na kućnom pragu i sajmovima.