Najavljen Špancirfest, dolaze Baby Lasagna, Prljavo Kazalište, Josipa Lisac, Tony Cetinski... Foto: Krešimir Đurić

Najavljen Špancirfest, dolaze Baby Lasagna, Prljavo Kazalište, Josipa Lisac, Tony Cetinski...

vv | 28.6.2024. u 10:30h | Objavljeno u Društvo

Točno 55 dana ostalo je do početka 26. Špancirfesta, koji će Varaždin ponovno pretvoriti u epicentar kreativnosti i zabave. Od 23. kolovoza do 1. rujna, najpopularniji i najveći ulični festival u Hrvatskoj oživjet će povijesnu jezgru bogatstvom sadržaja i događanja za sve generacije i stvoriti jedinstvenu atmosferu koja ga čini prepoznatljivim i izdvaja od ostalih. Udeset dana festival donosi više od 500 programa i spaja sve ponajbolje od glazbe, uličnih performansa, umjetnosti do kreativnog stvaralaštva i gastronomije.

Raznolikost zvuka, jedinstvena atmosfera

Varaždinskim ulicama odzvanjat će raznoliki tonovi, a glazba će se prožimati kroz gotovo sve segmente festivala, nudeći raznovrsnost žanrova, interpretiranja i stvaranja, čime će se dodatno istaknuti titula Varaždina kao prvog hrvatskog UNESCO-vog grada glazbe.

PAN pozornica Stari grad

Uz već ranije najavljenog headlinera i miljenika nacije Baby Lasagnu, glavna festivalska PAN pozornica bit će poprište još devet odličnih i besplatnih koncerata. Podno bedema Starog grada publiku će zabavljati etablirana imena hrvatske glazbene scene Prljavo kazalište, Goran Bare & Majke, Toni Cetinski, M.O.R.T, Savršeni Marginalci i Psihomodo pop, 50 izvođača međunarodnog simfonijskog orkestra, big benda i zbora u spektakularnoj Rock Operi, najvećem simfonijskom rock spektaklu na ovim prostorima te varaždinske snage The Fakin' Lajsne i Dodger Artfool.

Pozornica kod Vile Bedeković

Na jednoj od najljepših hrvatskih pozornica, u intimnom i ekskluzivnom okruženju Vile Bedeković nastupit će glazbena diva Josipa Lisac, 4 tenora provest će publiku kroz različite glazbene stilove, dvije različite glazbene tradicije spojit će klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice i Varaždinski tamburaški orkestar, a karizmatični slovenski kantautor Zoran Predin svojim će nastupom dati poseban hommage velikanu hrvatske glazbe, Arsenu Dediću. Koncertni i kazališni program na Vili Bedeković jedini je sadržaj festivala za koji je potrebno kupiti ulaznicu.

IMG-7806136ec3d3d7a03bb15c6c19c33622-V.jpg

Glazba iza svakog ugla

Uz dvije glavne pozornice, glazba će odzvanjati iz svakog kutka gradske jezgre, s malih pozornica, ali i ulica i trgova. Retro i World Music program donijet će Food & Party zona u perivoju Starog grada. Ovogodišnje izdanje World Musica bit će najkvalitetnije do sada, s izvođačima koji su redoviti gosti najvećih svjetskih World Music festivala. Prava poslastica bit će nastup reggae zvijezde s Jamajke, pjevačice Italee, te izvrsnih talijanskih glazbenika iz folk & elektro benda Luca Bassanese & La Piccola Orchestra Popolare i indie-folk benda Kalascima, Dio programa World Musica dobio je financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu.

Glazbena kamperica pružit će poseban glazbeni ugođaj na Korzu, a glavni gradski trg u večernjim će satima postati platno za čarobne svjetlosne projekcije u izvedbi mađarske skupine La Luz Visuals.

U sklopu Glazbene klinike, na dobro poznatoj lokaciji u Gajevoj ulici, bit će održane besplatne glazbene radionice za djecu i odrasle početnike, zanimljiv glazbeni program, predavanje i druženja s iskusnim glazbenicima, a atmosferu na ulicama kreirat će i Heroji ulica koji još čekaju na svjetla velikih pozornica.

IMG-9bdae6fed3c187111993418b93e785b2-V.jpg

Hit kazališne predstave

Osim izvrsnih izvođača, na pozornici kod Vile Bedeković očekuje vas probran kazališni program s hit predstavama i poznatim glumačkim imenima. Legendarni Topalovići koji vode pogrebno poduzeće i zarađuju na tudoj nesreći i smrti iz kultnog filma, nasmijat će vas u predstavi Maratonci trče počasni krug u izvedbi glumaca HNK-a u Osijeku. Anja Šovagović Despot i Nataša Janjić Medančić su hrvatske Thelma i Louise u predstavi Tere | Luce, još jednoj uspješnici Kazališta Planet ART. U osuvremenjenoj verziji komedije Pljuska, koju su na scenu vratili u Kazalištu Kerempuh, smijeh će izmamiti svi paradoksi zastarjelog državničkog aparata. U Varaždin se vraća omiljeni Sarajlija s holivudskom i svjetskom karijerom Branko Đurić Đuro sa svojom autorskom predstavom Durologija, s kojom je oborio sve rekorde gledanosti. Predstava je u 4 godine odigrana više od 470 puta i vidjelo ju je preko 300.000 posjetitelja, a još uvijek ne prestaje oduševljavati publiku.

Energija ulica za doživljaj bez granica

Srce i duša Špancirfesta, ulični program, u ovogodišnjem izdanju donosi odličnu glazbeno- scensku priču. Dvadesetak pomno selektiranih performera dolazi iz brojnih zemalja poznatih po kvalitetnim uličnim teatrima i skupinama, od Francuske, Italije, Španjolske, Njemačke, Mađarske, Belgije do Argentine i Čilea. Kreativnost, raznolikost i inovativnost ulične umjetnosti bit će predstavljena na svakom koraku kroz neuobičajene instrumente, improvizirane uređaje za reprodukciju zvuka, atraktivne glazbene performanse pojedinaca, ali i renomiranih orkestara. Varaždinske ulice i trgove razigrat će Kraken Orchestra, koji će vas odvesti na glazbeno putovanje sa svojim fosilnim brodom, multikulturalni bend puhača Orchestre International du Vetex, Eric Tarantola s jedinstvenim instrumentima, Big Bike Orchestra čiji članovi muziciraju istovremeno vozeći se na posebno konstruiranom biciklu, ali i Mr. Dyvnetz s akrobatskim vještinama, a stižu i omiljeni majstori na štulama Stelzen-Art, zatim Cie Tac o Tac koji će pokazati nevjerojatnu vještinu izvedbe na pneumatskim štulama uključujući vrtoglave skokove i vratolomije, veseli klaun Karchoca, Mr. Copini sa žonglerskim vještinama u balonu, te brojni drugi ulični umjetnici, koji će svojim izvedbama i atraktivnim kostima kreirati jedinstvenu energiju ulica.

IMG-b2d75fb63e18fd6765fae43aaeedd42d-V.jpg

Ulica Uska - kreativnost neograničena

Mnogima najdraža ulica na Špancirfestu bit će pozornica za brojne dizajnere, bilo one renomirane ili pak samozatajne kreativce koji tek osvajaju publiku. Među 30-ak izlagača prvi će se put, između ostalog, predstaviti WallWare sa svojim digitalno procesuiranim vintage slikama montiranim na ručno puhanom staklu i porculanu, Art+ journal s luksuznim baršunastim rokovnicima i ilustriranim bilježnicama, te TreWola s drvenim torbicama.

Paleta umjetnosti

Umjetnička ulica ponovno će biti veliki atelje na otvorenom gdje će brojni umjetnici predstaviti različitost slikarskih tehnika i tema, od apstrakcije do realističnih ostvarenja, poput slikarice hiperrealnih stilskih obilježja Anite Kos, koja će tijekom festivala slikati na velikom platnu ili street art umjetnika Dela, koji će izradivati grafite velikog formata u interakciji s publikom.

IMG-74e871e4c1fc6db4e70a7b271a600558-V.jpg

Novi sadržaji, još bolji doživljaji

White Shark Gaming Zona - Gaming zona nova je atrakcija festivala osmišljena i dizajnirana za sve ljubitelje video igara. U posebno opremljenom i prilagođenom prostoru u Bakačevoj ulici, strastveni igrači moći će isprobati najnovije video igre i konzole, zaigrati neki od retro klasika na uređajima koji vraćaju u prošlost ili pokazati svoje vještine na turniru.

Glam Garden - U prostranom dvorištu palače Sermage na Stančićevom trgu nova je zona koja će ponuditi sve što vam je potrebno za opuštanje i uživanje. Očekuje vas ekskluzivni izbor pića, najpoznatiji svjetski šampanjci, probrana vina i ukusni finger food u pomno uređenom prostoru kako bi se posjetitelji osjećali- glamurozno.

Mali junaci, velike avanture!

Park kreative donosi obilje raznolikih aktivnosti za najmlađe špancirere poput radionica, predstava, poligonskih igara i dječjeg diska. Ovogodišnji novitet su 3D igre iz popularnog Muzeja iluzija, zahvaljujući kojima će mališani imati priliku zabaviti se i istovremeno naučiti nešto novo.

IMG-40906fc08e69418e971feeda73f6b292-V.jpg

Vindiland - sjajna zabava uz sportske aktivnosti, zanimljive radionice, igre i druženje

Kao kompanija koja zagovara sport te zdrav i aktivan način života već od malih nogu, Vindija će i na ovogodišnjem izdanju Špancirfesta u sklopu prepoznatljivog Vindilanda organizirati brojne sportske aktivnosti i okupiti mnoštvo svojih promotora, uspješnih sportaša i plesača kako bi ih djeca i njihovi roditelji mogli upoznati i s njima provesti vrijeme puno zabave, ali i naučiti nešto novo. Vindiland će ponovo na Starom gradu ponuditi vrhunske atrakcije i razne sportske aktivnosti za djecu u društvu voditelja i animatora, kao i brojna iznenađenja, a program će biti i dodatno obogaćen tradicionalnim večernjim plesno-scenskim spektaklom Milk night" u izvedbi Plesnog studija Vindi pokraj Lančane kule.

Održivost i briga za okoliš koju Vindija provodi u svim područjima svojeg poslovanja bit će tema zanimljivih radionica za djecu na Vindilandu, na kojima će djeca i njihovi roditelji moći naučiti više o načinima recikliranja i doprinosu zelenijem sutra za naš planet Zemlju.

Lunapark podno bedema Starog grada pružit će kombinaciju zabave i uzbuđenja za sve ljubitelje avanture.

Najukusnije iskustvo festivala

Gastronomska ponuda prati festival svojom raznolikošću, autentičnošću i bogatstvom okusa. Špancir Burger Festival na Kapucinskom trgu ponudit će vrhunske burgere poznatih chefova, u Vinskom gradu opuštajuća večer zagarantirana je uz vrsnu kapljicu sljubljenu s pomno biranim delicijama, a bogata street food ponuda popraćena i bogatim izborom pića, uz već ranije spomenuti zanimljiv glazbeni program, očekuje vas i u Food & Party zoni na Starom gradu.

Od tradicije do inovacije

U kućicama i na štandovima, na brojnim lokacijama u gradskoj jezgri, brojni izlagači ponosno će predstaviti svoje proizvode, unikatne ručne radove, razne uporabne predmete, specijalitete iz domaće radinosti i festivalu dati dodatan sadržaj.

IMG-fcf7ce8bdaa049226a37f975e9f7061b-V.jpg

I još...

Ovogodišnji Špancirfest bit će dio europskog projekta Green Streets of Europe iz programa Kreativna Europa u sklopu kojeg će desetodnevnu rezidenciju na festivalu imati umjetnici iz Austrije, Italije, Latvije i Švedske. I za kraj... Špancirfest ne bio uspješan bez podrške, prije svega Grada Varaždina, zatim Hrvatske turističke zajednice, koja je za ovogodišnje izdanje festivala izdvojila 55 tisuća eura u sklopu Javnog natječaja za dodjelu sredstava za projekte regionalnih turističkih zajednica na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu, Turističke zajednice Varaždinske županije, te sponzora koji su prepoznali vrijednost festivala, od kojih su neki uz Špancirfest od njegovih samih početaka. Grupa Vindija od prvog izdanja vjerno prati Špancirfest kao generalni sponzor festivala, a tu su i Carlsberg, Coca Cola, Roto dinamic, INA, Erste banka i brojni drugi sponzori.

I za sam kraj...

Špancirfest je teško opisati, mnogo ga je lakše doživjeti, osjetiti i prepustiti mu se. Odbrojavanje počinje, vidimo se na Špancirfestu za točno 55 dana.