Na Tijelovo misa u katedrali, a potom svečana procesija ulicama grada Foto: VV arhiva/ilustracija

Na Tijelovo misa u katedrali, a potom svečana procesija ulicama grada

Varaždinske vijesti | 14.6.2017. u 18:20h | Objavljeno u Društvo

Na svetkovinu Tijelova, u četvrtak 15. lipnja, varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodit će misno slavlje u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu s početkom u 10 sati. Nakon euharistijskog slavlja bit će i svečana Tijelovska procesija ulicama grada.

Na svetkovinu Tijelova, punim nazivom svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, katolici se podsjećaju da je Bog uzeo ljudsko tijelo kako bi postao čovjekom.

Papa Urban IV., kao velik štovatelj svetkovine Presvetog Tijela i Krvi Kristove, 8. rujna 1264. godine izdao je bulu u kojoj je odredio da se svetkovina Tijela Kristova slavi svake godine u četvrtak nakon nedjelje Presvetog Trojstva.

Od pontifikata pape Ivana XXII.(14. st.) ova svetkovina slavi se procesijom u kojoj se u pokaznici nosi Tijelo Kristovo. Noseći Tijelo Kristovo u svečanoj povorci i blagoslivljajući njime ne samo one nazočne već cijeli svijet, katolici se u isto vrijeme podsjećaju kako oni sami svojim životom moraju biti žive pokaznice i biti izvor blagoslova za svijet, pokazijući da kao hodočasnici, stupaju za Kristom prema konačnom cilju svoga života.