Na placu održana humanitarna prodaja za pomoć izbjeglicama iz Ukrajine

VV | 23.4.2022. u 13:08h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

– Otkako traje agresija na Ukrajinu, mnogo je Varaždinaca spremno pomoglo potrebitima, te se redovito prikuplja hrana, lijekovi i ostale potrepštine kako bi se olakšao život ljudima koji su bili prisiljeni napustiti zemlju, te su sada smješteni u Varaždinu i okolici.

Jedna od takvih akcija održana je danas na varaždinskome placu u organizaciji Građanske inicijative 'Kad se male ruke slože' i Gradske tržnice,  gdje su se prodavali proizvodi OPG-ova s placa, a sav prihod namijenjen je kupnji potrepština za izbjeglice kojih je na području Varaždina i okolice oko 150.

Humanitarnu kupnju obavio je i zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković koji je ovom prilikom pozvao sve građane da pomognu potrebitima prema svojim mogućnostima: 'Grad Varaždin uključuje se u sve inicijative, organiziran je prihvatni centar te su osigurani smještajni kapaciteti za izbjegle osobe. Pomaže se i onima koji su još u Ukrajini, pa je tako prije dva dana u ratom zahvaćeno područje poslana pošiljka s osnovnim potrepštinama, a Grad Varaždin za tu je svrhu izdvojio 50 tisuća kuna.'

Direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar  zahvalio je prodavačima na odazivu: ' Naši OPG-ovi su se vrlo rado odazvali čim su čuli o čemu se radi, te je prikupljeno mnoštvo proizvoda. Gradska tržnica tijekom godine organizira mnogobrojne humanitarne događaje, najčešće za pomoć bolnici ili nekoj od škola. Vrlo rado ćemo pomoći i ubuduće', istaknuo je Ciglar te zahvalio i suorganizatorima, volonterima iz Građanske inicijative 'Kad se male ruke slože' na trudu i angažmanu oko akcije.

Aktivistica Građanske inicijative 'Kad se male ruke slože' Irina Helga Breskvar istaknula je kako volonteri pomažu od prvog dana prikupljajući hranu, odjeću i druge nužne stvari: 'Od danas doniranih sredstava kupit ćemo hranu i higijenske potrepštine, te lijekove. Imamo djecu koja pate od alergija, dosta je i bolesnih. Osim konkretne pomoći u stvarima, naši volonteri pomažu izbjeglicama u traženju posla i socijalizaciji jer smo svi svjesni da se mnogi od njih dugo neće imati kamo vratiti. Naš volonter Dominik Furjan i odlazi u Ukrajinu te snabdijeva potrebite najčešće higijenskim potrepštinama, lijekovima, medicinskom opremom. Odvozimo i velike količine hrane za životinje jer nažalost mnoge su napuštene, iznemogle i gladne.'

Svi koji su danas propustili prigodu doći na plac a žele pomoći, mogu svakodnevno navratiti do kioska na ulazu u Gradsku tržnicu gdje se prikuplja pomoć, a više informacija može se pronaći i na javnoj Facebook grupi Varaždin – jači od svega.

 DSC0070

 DSC0073

 DSC0076

 DSC0084