Muzej planinarstva Ivanec put se pridružio Noći muzeja uz sjajan odaziv Ivančana

V.V. | 28.1.2018. u 20:19h | Objavljeno u Društvo

U petak, 26. siječnja, Muzej planinarstva Ivanec prvi se put pridružio nacionalnoj manifestaciji Noć muzeja te svoja vrata od 20 do 24 sata širom otvorio svim zainteresiranim posjetiteljima.

Odaziv je bio sjajan, iznad svih očekivanja, o čemu svjedoči podatak da su te večeri prostore muzeja i muzejsku izložbu obišle stotine građana.

Ivanečki muzej svoju je prvu muzejsku noć otvorio planinarskom izložbom kojom je ujedno krenuo u susret središnjim manifestacijama kojima će Ivančani u lipnju obilježiti visoke jubileje - 120. obljetnicu HPD-a Ivančica i organiziranog planinarstva u Ivancu.

S obzirom na to da je tema ovogodišnje Noći muzeja bila sport, ivanečki muzej je, uz mnoštvo povijesnih fotografija iz vlastitog fundusa i privatnih zbirki, koje svjedoče o dugoj organiziranoj planinarskoj tradiciji Ivanca, izložio i niz predmeta koji pokazuju da planinarstvo nije samo rekreacija, šetnja i uživanje u ljepotama prirode, već i sport. Tako su, među ostalim, izložene i povijesne skije, gojzerice, dereze, planinarska užad, klinovi, starinski i moderni cepini i druga oprema.

Manifestacija je počela u 19.30 sati, okupljanjem kod muzeja, gdje su građane, goste i uzvanike dočekivali članovi povijesne postrojbe - vitezovi ivanovci te planinari u tipičnoj „cehovskoj“ odjeći – „trifrtaljnim“ hlačama, šarenim dokoljenkama, kariranim košuljama te u zelenim kapama ukrašenim značkama s brojnih pohoda. Da sve bude u stilu, domaćini su ispred muzeja naložili planinarsku logorsku vatru. Sjedilo se na drvenim „trčkima“ i na „šćijepima“ pekao jeger! U tome su jednako uživali i veliki i mali pa se dugo u noć ispred muzeja dimilo sve u šesnaest.

Program je počeo u 20 sati otvaranjem bogate planinarske izložbe na kojoj su posjetitelji mogli vidjeti cijeli niz eksponata tematski vezanih uz povijesnu ivanečku planinarsku baštinu. Izlošci su iz fundusa samog Muzeja i arhiva HPD-a Ivančica, a pojedine raritetne predmete iz svoje privatne kolekcije ustupio je i kolekcionar Boris Jagetić Daraboš. Eksponate za izložbu ustupili su i mnogi drugi ivanečki planinari i fotografi.

nocmuzeja9 260118

Na početku pozdravne riječi brojnim posjetiteljima (kojih je bilo toliko da nisu mogli stati u muzej) uputila je v. d. ravnateljice muzeja Marina Držaić, dok je u ime suorganizatora, HPD-a Ivančica, skup pozdravio njegov predsjednik Borislav Kušen. O izložbi je govorila povjesničarka umjetnosti i arheologinja Ivančica Peharda. Program se, uz popularnog varaždinskog televizijskog voditelja Kristijana Petrovića odvijao u ležernom tonu, a pravo oduševljenje publike polučio je jedan od ivanečkih planinarskih veterana Ivica Friščić koji je napamet izrecitirao podulje stihove koji su se nekad izvodili kao parodija na Preradovićeva Putnika. I poznati ivanečki vicmaher Marijan Gotal – Cican uključio se u program čitanjem duhovitih stihova koje je u svojoj knjizi zabilježio prof. Marijan Kraš.

Publici se kratko obratio i gradonačelnik Milorad Batinić te otvorio Noć muzeja. Uz glazbu Faringaša iz Prigorca, razgledavanje izložbe i muzeja nastavljeno je u odličnoj atmosferi kojoj je pridonio i tipični planinarski domjenak sastavljen od špeka, „prezvuršta“, mesa iz banjice i toplih pogačica. Posjetitelji su se družili i ispred muzeja, gdje je fino mirisao pečeni jeger.
Organizatori izložbe bili su Grad Ivanec, Muzej planinarstva i HPD Ivančica, uz veliku potporu B. Jagetića Daraboša i ivanečkih planinara. Izložba se može razgledati iduća dva tjedna.