Miroslav Ris proteklog je vikenda u Nedeljancu velikim koncertima proslavio svoj 50. rođendan, 30 godina rada u ugostiteljstvu i 25 godina braka. Goste su zabavljali Siniša Biško i Neda Ukraden. Povodom tri značajne obljetnice, razgovarali smo s poznatim ugostiteljem koji se prisjetio svojih početaka, kao i izazova s kojima se suočavao tijekom tri desetljeća rada, koji su rezultirali uspješnim restoranima i razvojem seoskog turizma. Kako nam je ispričao, u obrtništvo je krenuo s 19 godina, kupio je kuću još kao mladić i posudio preko 100 000 maraka koje je, kaže, morao vraćati s mjesečnom kamatom od 6 posto. Na početku svoje karijere Miroslav se najprije upustio u prijevozničku djelatnost.
- Najveći problemi su bili kada sam se bavio prijevozničkom djelatnošću sa ugostiteljstvom i kada se moralo zarađivati na ugostiteljstvu i davati za prijevoz jer sam ugovorom bio vezani za Vindiju. To je bio najteži trenutak. Hvala Bogu, sve sam uspio vratiti i danas nemam niti jedan kredit – rekao nam je.
Gledajući unatrag na proteklih trideset godina i promjene koje su se dogodile u ugostiteljstvu, Ris primjećuje kako današnji ugostitelji moraju uložiti mnogo više truda i rada kako bi ostvarili zaradu. - Prije nije bilo toliko muke, a dalo se zaraditi. Nisi trebao imati dvadeset vrsta soka i piva, toliko vrsta jela i ponude. Kada sam počeo raditi, bio je žuti i crni sok. Nekada sam sebe pitam kako sam uspio izdržati trideset godina, ali imao sam veliku potporu obitelji, supruga mi je pomagala, a na početku i brat koji me je uputio u posao - rekao nam je poznati ugostitelj.
Izazovi u ugostiteljstvu
Među izazovima ugostiteljstva svakako se ističe potreba za zadržavanjem stalnih gostiju i održavanjem dobre reputacije. Ris vjeruje da je tijekom svih ovih godina uspio u tome, okupljajući pritom i sjajan tim ljudi oko sebe.
- Svakako je to druženje s gostima, ali moram spomenuti kako mi u restoranu imamo vlastitu proizvodnju svojih ćevapa i pljeskavica. Bio sam u Leskovcu, kupio recepturu i sada sami proizvodimo kobasice, ćevape, ražnjiće, punjene pljeskavice i sve što se tiče roštilja – kaže ugostitelj i napominje kako se unatoč svemu i dan danas bori s nekim izazovima kao i svi drugi ugostitelji.
Ris smatra da će restorane poput njegovog uništiti lanci brze prehrane, a posljedice na poslovanje već su vidljive. U bliskoj budućnosti njegov bi se restoran mogao prebaciti na dnevnu ponudu od četiri ili pet vrsta jela, a razmatra se i uvođenje dvokratnog radnog vremena.
Još jedan veliki izazov s kojim se suočio jest požar koji je u kuhinji uzrokovao štetu od 80 tisuća eura. - Strujne instalacije bile su preblizu friteze i to nije bilo dobro posloženo. Prilikom blanširanja krumpira došlo je do spoja vode i struje i došlo je do požara – objašnjava.
Što se tiče planova, za sada mu je cilj završiti seoski turizam, a u planu je izgradnja bazena, saune i jacuzzija i još dva bungalova. Bez obzira na sve poduzetničke uspjehe, Miroslav Ris ističe kako su mu njegova obitelj i kćerka najveći ponos, a kćerkica će, kako ističe, moći nastaviti obiteljski biznis ako će jednoga dana imati želje i ambicije.
- Nekada je jako teško balansirati poslovni i privatni život i baš sam zato zahvalan svojoj obitelji, Ti u današnje vrijeme moraš biti najmanje 12 sati u ugostiteljstvu. Ako ništa drugo, moraš doći pozdraviti, razmijeniti par riječi s gostima kako bi se ljudi vratili u tvoj objekt. Neka samo ostane sve tako kako je sad i nek samo zdravlje posluži – rekao je za kraj.