Miris tradicije na Sveučilištu Sjever: Varaždinski klipiči sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla

vv | 10.5.2025. u 11:00h | Objavljeno u Društvo

Edukacija studenata o Zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla-ZOZP važan je segment u razumijevanju sustava zaštite tradicionalnih proizvoda i promocije lokalne proizvodnje unutar Europske unije i šire

Studenti Odjela prehrambene tehnologije, Sveučilišta Sjever, tijekom svoje edukacije upoznaju se i s pojmovima: zaštite gastronomske vrijednosti, izvornost i zemljopisnog podrijetlo u dijelu kolegija Gastronomija i dijetetika nositeljice izv.prof.dr.sc. Natalije Uršulin-Trstenjak.

Kako bi se konkretnije upoznali s jednim od proizvoda kojeg krasi Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla-ZOZP kao gostujući predavač nazočio je podpredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza gosp. Damir Crleni, voditelj restorana TheFamily. U uvodnom dijelu predavanja, na temelju dugogodišnjeg iskustva, prenio je studentima svoje spoznaje u organizacijskom radu ugostiteljstva dajući naglasak na kombinaciji tradicionalnog i modernog pristupa gastronomiji, kao i o svojim putovanjima po cijelome svijetu predstavljajući gastronomiju nacionalnih tradicionalnih i autohtonih jela i proizvoda.

Upoznao je studente i sa aktivnostima Varaždinske Županije i njegovim osobnim angažmanom u stjecanju Varaždinskog klipiča, Varaždinskog bučinog ulja-premium, Ludbreškog hrena i Zagorskog purana kao proizvoda sa ZOZP i izdavanju nekoliko monografija sa tradicijskim receptima. Nazočnim studentima podijelio je i materijale u vidu knjiga i brošura čiji je autor i koautor u izdanju Varaždinske županije.

Kako bi se studenti što bolje upoznali sa jednom od tri oznake kvalitete: Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla-ZOZP organizirana je i radionica izrade Varaždinskog klipiča koji je 2020. godine dobio navedenu oznaku. To znači da barem jedna faza proizvodnje mora biti povezana s geografskim područjem, odnosno da proizvod mora dolaziti iz određenog područja, mora imati posebnu kvalitetu ili ugled povezan s tim područjem, istaknula je izv.prof.dr.sc. Uršulin-Trstenjak. Odnosno, ZOZP je oznaka koja potvrđuje da određeni proizvod potječe iz određenog geografskog područja i da ima posebne kvalitete, reputaciju ili karakteristike koje se mogu pripisati tom podrijetlu.

IMG_20250502_143011811~2.JPG

Naziv Varaždinski klipič spominje se u 18.st. Pekarski sektor u Varaždinu počeo se razvijati u 13. st., a krajem 17. st. osnovan je ceh pekara koji su od lokalnih domaćica preuzeli recepturu.

Rade se po točnom receptu i određenom načinu motanja (4 nabora s obje strane) i duljine (najmanje 25 cm) istaknu je gosp. Crleni. Pečeni je zlaćane boje, blago je hrskavog i mliječno-kiselkastog okusa, glatke i čvrste strukture, a iznutra bijel i rahli. I upravo takove su izradili studenti uz pomoć nastavnice kuharstva gđe. Grozdane Bohorč iz Koprivničke Obrtničke školei gosp. Crlenog u Laboratoriju za senzoriku Odjela prehrambene tehnologije i na kraju degustirali uz zlatom nagrađeno bučino ulje na prestižnom svjetskom natjecanju u kvaliteti proizvoda (MondeSelectionu u Bruxellesu) također proizvedeno na Varaždinskom području (PG Crleni).

Organizacijom ovih predavanja i radionica vezanih za edukaciju studenata-budućih prehrambenih tehnologa o ZOZP-u dugoročno donosi koristi cijelom društvu, osobito u kontekstu zelene tranzicije, održive poljoprivrede i valorizacije kulturne baštine. Zaštićene oznake ne štite samo ime proizvoda, već i znanje, tradiciju i kulturološku vrijednost specifičnih regija istaknuli su na kraju Pročelnik Odjela prehrambene tehnologije Izv.prof.dr.sc. Bojan Šarkanj i nositeljica kolegija Izv.prof.dr.sc. Natalija Uršulin-Trstenjak.