Međimurje je prva regija u Hrvatskoj s prestižnom nagradom Green Destination Foto: Međimurska županija

Međimurje je prva regija u Hrvatskoj s prestižnom nagradom Green Destination

Varaždinske vijesti | 7.3.2023. u 18:42h | Objavljeno u Društvo

Nastojanja i dugogodišnji predan rad Međimurske županije i njezine Turističke zajednice na stvaranju sadržaja održivog  turizma prepoznate su na svjetskoj razini te je na najvećem svjetskom turističkom sajmu u Berlinu, Međimurje proglašeno Green Destinations regijom, te joj je dodijeljena srebrna oznaka Green Destination.

Time je Međimurje postala prva regija u Hrvatskoj i četvrta na svijetu koja je pristupila ovom certificiranju!

Medimurje_je_prva_regija_u_Hrvatskoj_s_prestiznom_nagradom_Green_Destination_6.jpg

Na najvećem svjetskom sajmu turizma ITB, Međimurskoj županiji dodijeljena još jedna prestižna nagrada kojom je prepoznat trud, rad i zalaganje svih njenih stanovnika. Oznakom Green Destination (Zelena destinacija) za održivost turizma, Međimurje je postala prva regija u Hrvatskoj koja je pristupila tom certificiranju, te uspješno zadovoljila zahtjevne kriterije.

Certificiranje donosi niz dobrobiti od povećavanja vidljivosti na turističkom tržištu, uvrštavanjem naših destinacija u svjetske vodiče i prezentacije na velikim turističkim sajmovima čime se jača konkurentnost, do razvijanja inovativnih ekoloških rješenja, postizanja nižih operativnih troškova u turizmu te zadovoljnijih gostiju.

Medimurje_je_prva_regija_u_Hrvatskoj_s_prestiznom_nagradom_Green_Destination_1.jpg

Green Destination neprofitna je organizacija osnovana s ciljem unaprjeđenja održivog razvoja destinacija i dionika u turizmu te njihove prepoznatljivosti na globalnoj razini, a o koliko je respektabilnoj organizaciji riječ svjedoči suradnja s 200 destinacija u više od 80 zemalja svijeta. Uživa iznimnu prepoznatljivost kvalitete partnera i turista širom svijeta, a razvija održiv i odgovoran turizam sukladan načelima Ujedinjenih naroda i ciljevima Globalnog vijeća za održivi turizam.

- Ovo veliko priznanje stiglo je kao rezultat truda, rada, zalaganja svih stanovnika Međimurja. Ovo je nagrada svih onih koji neumorno i predano brinu o uređenosti svog zavičaja, zaštiti okoliša, čuvanju prirodnih i kulturnih vrijednosti. Međimurje je zelena kolijevka hrvatskog održivog turizma, sve naše strategije razvoja turizma usmjerene su u održivost, promociji bogatih prirodnih vrijednosti između Mure i Drave, revitalizaciji kulturne baštine, naše povijesti, kvalitete enogastronomije i lokalnih proizvoda,  i svega što daje snažni identitet Međimurja. Ovim vrijednim priznanjem to je prepoznala struka na svjetskoj razini - rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec preuzimajući nagradu u Berlinu.

Medimurje_je_prva_regija_u_Hrvatskoj_s_prestiznom_nagradom_Green_Destination_20.jpg

- Turistička zajednica Međimurske županije u suradnji sa Županijom i dionicima iz komercijalnog, javnog i nevladinog sektora, posljednjih šest mjeseci aktivno je radila na preduvjetima za dobivanje ove vrijedne nagrade kojom smo dokazali visoku razinu održive turističke ponude na destinacije - dodao je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, dodajući kako je ovakva strategija turističkog razvoja Međimurja važna za cijelu Hrvatskoj i njen kontinentalni turizam.

- Mnogo je truda uloženo da bismo postigli tu razini kvalitete i prepoznatljivosti i nastojat ćemo ostati uspješni primjer dobre prakse - poručio je.