Mališani iz Trnovca i Jalžabeta saznali kako nastaje bučino ulje Foto: Varaždinska županija

Mališani iz Trnovca i Jalžabeta saznali kako nastaje bučino ulje

I.D./Varaždinske vijesti | 25.11.2015. u 16:54h | Objavljeno u Društvo

U prostorijama Uslužne uljare Presečki u utorak, 24. studenoga nastavljen je projekt "Autohtone pasmine životinja i tradicionalni proizvodi Varaždinske županije".

Riječ je o radionicama u sklopu kojih djeca vrtićkog uzrasta tijekom pedagoške godine odlaze na imanja obiteljskih gospodarstava i direktno ili indirektno sudjeluju u proizvodnji tradicionalnih proizvoda Varaždinske županije. Tako su djeca iz Dječjeg vrtića "Zeko" Trnovec i "Potočić" iz Jalžabeta posjetila Uslužnu uljaru Presečki i prisustvovala procesu proizvodnje bučinog ulja.

Tom prigodom su Zdravko i Zlata Presečki, vlasnici uljare, objašnjavali i podučavali najmlađe kako iz koštice nastaje bučino ulje. Nakon obilaska uljare i procesa proizvodnje djeca su mogla uživati u delicijama na temu buče i bučinih koštica, a koje je pripremio varaždinski kuhar Damir Crleni.

- Budući da budućnost tradicionalnih proizvoda nije samo u njihovoj zaštiti, već upravo u prenošenju znanja i vještina, odnosno naslijeđene tradicije s koljena na koljeno, Varaždinska županija osmislila je projekt koji ima za cilj upoznavanje najmlađih, odnosno predškolske djece, s tradicionalnim proizvodima i autohtonim pasminama Varaždinske županije - istaknuli su iz Županije.

Upravo su posjeti djece pojedinim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i manifestacijama važni kako bi uživo vidjeli način pripreme pojedinog tradicionalnog proizvoda te kako bi i sami naučili prepoznati i razlikovati tradicionalne proizvode, a zatim kasnije u životu kao potrošači davali prednost domaćim proizvodima.