Mališani iz Dječjeg vrtića Bajka oduševljeni što su sami sadili varaždinsko zelje

J.Š./Varaždinske vijesti | 5.6.2019. u 15:59h | Objavljeno u Društvo

Mališani iz Dječjeg vrtića Bajka iz Varaždina su zajedno s odgojiteljicama danas, 5. lipnja, prvi put sadili – varaždinsko zelje. Pomagala im je Marija Cafuk, čuvarica sjemena varaždinskog zelja, na čijem je OPG-u u Domitrovcu održana radionica u sklopu projekta ''Autohtone pasmine životinja i tradicionalni proizvodi Varaždinske županije''.

- Lako je saditi zelje. Iskopaš rupu, staviš zelje i zakopaš – oduševljeni su bili djevojčice i dječaci.

Projekt provodi Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije s ciljem edukacije i podizanja svijesti o tradicionalnim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima te zdravoj prehrani već od najranije dobi.

- U proizvodnji varaždinskog zelja dostigli smo najviši stupanj kvalitete, a s europskom oznakom izvornosti i najviši mogući stupanj zaštite. Zbog toga je naša obaveza takve visoke dosege zadržati, što je moguće jedino edukacijom mladih generacija. Djeca se ovdje druže i rade te kroz igru uče o domaćim, tradicionalnim proizvodima. To je iznimno važno kako bi kasnije upravo oni bili ti koji će kupovati izvorne proizvode i promicati njihovu kvalitetu. Imamo čak 13 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda pod različitom zaštitom, pa je to dodatni razlog zbog kojeg je naš Upravni odjel pod vodstvom pročelnika Vinceka osmislio ovaj kreativni projekt. Već smo imali niz radionica posvećenih zaštićenim proizvodima, kao i posjet OPG-ovima na kojima su se djeca upoznala s domaćim životinjama. Sada su ovdje na polju sadili varaždinsko zelje, oznojili se i time doživjeli svakodnevnicu ljudi koji žive za poljoprivredu, posebice u vidovečkom kraju – rekao je zamjenik Tomislav Paljak.

Uz varaždinsko zelje, zagorskog purana i varaždinski klipič koji imaju zaštitu na razini Europske unije, zaštićeni proizvodi su i vidovečki gibanik, meso zagorskog purana, ludbeški rozetlin, trnovečka makovnjača, purek z Bednje, zagorski puran z varaždinskog kraja, kučanski koščičjak, varaždinsko bučino ulje, varaždinski medenjaci, domaća prirodna medena rakija i vabučin.